Până să-și câștige notorietatea în România, Kovesi a făcut baschet de performanță și chiar a ajuns la echipa națională a României. 

Între 7 și 22 de ani, Laura Codruţa Kovesi a fost o baschetbalistă înverșunată. Procurorul-șef al Parchetului European (48 de ani) a avut o mare realizare în cariera de sportiv: o medalie de argint la Europeanul de cadete din 1989, când România s-a înclinat la limită (57-58) în fața Cehoslovaciei.

Înaltă de 1,80 metri, pivotul Laura Codruța Lascu (numele ei de fată) avea 16 ani și juca la CSS Mediaș, campioana națională a categoriei. La 22 de ani a renunțat la sport și a ales să se dedice în totalitate studiilor din domeniul juridic.

Sportul, principala activitate în copilărie

Laura Codruța Kövesi a crescut până la 7 ani în Sfântu Gheroghe, apoi s-a mutat cu familia în Mediaș, unde și-a petrecut copilăria și adolescența. Cu tată procuror și mamă profesoară de limba și literatura română, fostul procuror șef al Direcției Anticorupție, a avut o copilărie care oricare alta. Părinții au fost cel mai bun exemplu de bunătate și corectitudine.

„Amândoi au fost buni cu mine (n.r.- părinții). Nu pot să spun că au fost severi. Au fost buni și cu mine și cu fratele meu. Am învățat de la ei să fiu corectă în tot ceea ce fac, să fiu sinceră cu oamenii și să-i tratez pe toți în mod egal. Ei au fost buni tot timpul cu oamenii din jurul nostru, au fost buni cu noi și cred că acesta este cel mai important lucru pe care l-am învățat de la ei”, mărturisește Kovesi.

Foarte mult sport am făcut cât am fost copil. Fiindcă atunci nu aveai altceva de făcut. Ori citeai cărți, ceea ce oricum am făcut, fiindcă aveam lecturi obligatorii, dar cam așa ne petreceam timpul. Pe mine asta m-a ajutat foarte mult. Fiind într-o echipă înveți de mic să te bazezi și pe alții, înveți de munca în echipă, să te bucuri de o victorie, să știi ce înseamnă competiția, să fii corect, fiindcă în sport fair-play-ul ți se imprimă încă din prima zi”, explică fostul procuror-șef DNA.

Porecla Laurei Codruța Kovesi

Era poreclită Codra, de la Codruța. Și acum mai vine pe la noi si mai jucăm câte un bachet. În copilărie am pus-o căpitan, era capitanul echipei mele. Din sport cred ca a învățat corectitudinea, să aibă atitudine”, a declarat fostul antrenor de baschet al Laurei Codruța Kovesi.

În 2020, Kovesi a vorbit despre pasiunea sa pentru baschet: "Baschetul este cel mai frumos sport. Eram foarte activă, foarte energică, baschetul m-a disciplinat, m-a învățat ce înseamnă dreptatea și cum nu trebuie niciodată să abandonezi".

Foto  baschet.ro