România se pregăteşte să dea startul campaniei de vaccinare a copiilor împotriva coronavirusului. Noua categorie care poate primi ser ARNm împotriva SARS-CoV-2 este cea cuprinsă între 5 şi 11 ani, iar singurul vaccin care li se poate administra, pentru moment, este BioNTech/Pfizer.

Copiii din grupa de vârstă 5-11 ani vor putea fi vaccinaţi anti-Covid în 45 de cabinete de vaccinare aflate în unităţi sanitare, dar şi în 135 de centre în care se administrează vaccin Pfizer.

În Statele Unite vaccinarea copiilor cu Pfizer a fost deja aprobată, iar pe 25 noiembrie Agenţia Europeană a Medicamentului va face recomandarea de autorizare şi în Europa, potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, şeful Comitetului Naţional pentru vaccinare.

"Probabil că pe 26 noiembrie Comisia Europeană va autoriza vaccinul de la Pfizer pentru a fi administrat la grupa de vârstă 5-11 ani. Cred că la mijlocul lunii decembrie și vaccinul de la compania Moderna va primi recomandarea de autorizare pentru grupa de vârsta 6-11 ani", a declarat dr. Gheorghiţă.

Ce doză este recomandată pentru administrarea la copii

Vaccinul anti-Covid de la Pfizer va fi administrat pentru categoria de vârstă 5-11 ani în doză de 10 micrograme, adică o treime din doza recomandată adulţilor. La fel ca la adulţi, perioada dintre prima doză şi rapel este de 21 de zile.

Autorităţile s-au pregătit din punct de vedere logistic, însă momentul exact când vaccinul va putea fi administrat copiilor depinde de momentul în care dozele necesare, dedicate populaţiei tinere, vor sosi în ţară, posibil în decembrie, cel mai târziu în ianuarie 2022.

"Noi sperăm că este un interes crescut din partea tuturor ţărilor europene atât de acces, cât şi pentru a demara mai rapid campania de vaccinare pentru această grupă de vârstă", spune Valeriu Gheorghiţă.

Unde vor putea fi vaccinaţi copiii

Cei mici vor putea fi vaccinaţi în cabinetele din centrele adresate populaţiei generale, în centrele din unităţile sanitare şi în cabinetele medicilor de familie.

"În perioada următoare vom comunica mai intens cu preponderenţă pentru populaţia tânără, inclusiv copiii, pentru a oferi suficiente informaţii părinţilor legat de profilul de siguranţă al vaccinurilor, de eficacitate,de eficienţă, de beneficiile directe şi indirecte, dar şi de problema particulară legată de riscul de miocardită", a explicat şeful campaniei de vaccinare.

"Miocardita este o inflamaţie a muşchiului cardiac, care nu este specifică vaccinării împotriva Covid-19, ci este găsită ca potenţială reacţie adversă şi la alte vaccinuri", a punctat dr. Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a explicat că riscul de miocardită este, potrivit studiilor, ceva mai mare la categoria de vârstă 16-29 de ani, după administrarea celei de-a doua doze de vaccin ARNm.

"În mod particular pentru vaccinurile împotriva COVID-19, la vaccinurile pe bază de ARN mesager s-a observat că la persoanele cu vârsta sub 30 de ani – şi mai ales la persoanele de sex masculin – există o frecvenţă uşor mai crescută după administrarea dozei doi din schema de vaccinare. În general, timpul de apariţie este la 2-3 zile după administrarea dozei doi, dar cele mai multe cazuri raportate au fost în primele şapte zile", a adăugat medicul.

În urma testelor clinice efectuate de Pfizer pe mii de copii, vaccinul s-a dovedit a fi eficient în proporţie de 90,7% împotriva formelor simptomatice ale bolii. Pe lângă prevenirea îmbolnăvirii acestora, beneficiile imunizării includ şi o scădere a numărului de școli închise şi o posibilă reducere a transmiterii pandemiei în rândul populaţiei.

Sursa foto: Shutterstock.com