Multe femei devin extrem de precaute atunci când rămân însărcinate. Deși erau persoane active înainte să afle că sunt gravide, unele dintre ele renunță complet la activitatea fizică de teama unor accidente neprevăzute. 

Dacă îți dorești să faci sport în sarcină, verifică cu medicul tău ce tip de antrenament îți recomandă să urmezi. 

În cazul în care, înainte de sarcină, erai o persoană activă și făceai sport cu regularitate, poți menține aproximativ același ritm pe toată durata sarcinii. Atunci când sarcina evoluează normal, sportul nu crește riscul de avort. Cu toate acestea, îți recomandăm să vorbești cu medicul ginecolog despre recomandările generale privind mișcarea și exercițiile fizice în sarcină.

Specialiștii le recomandă femeilor gravide să aibă cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată pe zi, în majoritatea zilelor săptămânii. 

Sportul îți dă o stare de bine, îmbunătățește somnul și reduce disconfortul și durerile care ar putea să apară de-a lungul celor 40 de săptămâni de sarcină. Mai mult decât atât, studiile susțin că activitatea fizică regulată poate să prevină apariția diabetului gestațional și preeclampsiei. 

Un alt beneficiul al sportului în sarcină este acela că un tonus muscular bun te va ajuta în timpul travaliului și va contribui la refacerea postpartum.

Înainte de a începe un program de sport, îți recomandăm să ai în vedere următoarele aspecte: 

  • Cere acordul medicului care îți urmărește sarcina și discută cu acesta despre tipul de antrenament pe care dorești să îl faci. 
  • În sarcină nu este indicat să scazi în greutate sau să începi o activitate fizică intensă. 
  • Începe gradual cu exerciții ușoare și pentru perioade scurte de timp. Crește durata treptate, dar nu uita să te rezumi la o activitate fizică moderată. 
  • Hidratează-te și mănâncă corespunzător. 

În cazul în care ești gravidă și practici pentru prima oară o activitate fizică, îți spunem că există o mulțime de alternative care te pot menține în formă. 

În primul rând, discută și cu medicul care îți urmărește sarcina despre tipul de sport pe care îl recomandă femeilor însărcinate. Mulți medici își sfătuiesc pacientele să meargă cât mai mult pe jos și să înoate. Aceste tipuri de exerciții fizice au un impact redus și pot fi practicate pe întreaga durată a sarcinii.

Yoga prenatală, exercițiile de întindere sau ședințele de aerobic cu impact redus se pot înscrie și ele pe lista de sporturi care te vor ajuta să rămâi în formă de-a lungul celor 9 luni de sarcină.