Sănătatea mintală a mamei ar putea influența dacă un copil se naște cu autism, dar și genele pot juca un rol, scrie Psychcentral.com.

Autismul este o diferență de neurodezvoltare care pare să înceapă înainte de naștere.

Deși trăsăturile tulburării din spectrul autist vor fi vizibile abia atunci când cei mici încep să crească, lunile de viață intrauterină pot pregăti scena pentru interacțiunea dintre gene și mediu.

Sănătatea mintală a mamei în timpul sarcinii poate fi unul dintre factorii care duc la apariția autismului. De exemplu, diabetul gestațional poate crește riscul de apariție a diabetului zaharat mai târziu în viața copilului. Acest lucru s-ar putea aplica și pentru sănătatea mintală și aspectele dezvoltării copilului.

Un studiu major din 2018 a arătat că atât depresia tratată cât și cea netratată în timpul sarcinii au crescut riscul de dezvoltare a autismului la copil. Cu toate acestea, copiii femeilor care au folosit antidepresive din alte motive decât pentru a trata depresia nu erau la fel de predispuși să dezvolte autism. În general, nu există prea multe dovezi că administrarea de antidepresive în timpul sarcinii afectează copilul în vreun fel.

Depresia nu este singurul factor de sănătate mintală care poate influența rezultatul sarcinii. Niveluri ridicate de stres în timpul sarcinii pot fi, de asemenea, o cauză a apariției autismului la copil. Această conexiune pare să aibă cel mai mare impact atunci când părintele experimentează stres între săptămânile 25 și 28 de sarcină.

În aceeași măsură cu stresul cronic, experimentarea unui comportament abuziv din partea partenerului înainte și în timpul sarcinii a fost, de asemenea, asociată cu o șansă mai mare de apariție a autismului la copii.

Din păcate, deși există mai multe tipuri de screening prenatal, niciunul nu este folosit pentru a testa riscul de tulburare de spectru autist.

Sursă foto: Unsplash