Între săptămâna 4 în săptămâna 7 de sarcină, cele mai multe femei descoperă că sunt însărcinate. Acesta este momentul în care putem discuta concret despre venirea pe lume a unui bebeluș. 

În săptămâna 4 de sarcină, majoritatea testelor devin pozitive deoarece hormonul sarcinii (hCG) poate fi detectat chiar și în cantități foarte mici în sângele tău și în urină. 

În cazul în care ai aflat că ești însărcinată, îți spunem că micuțul are deja mărimea unei boabe de mac, adică aproximativ 2 milimetri. În această săptămână începe perioada embrionară, considerată și cea mai vulnerabilă dintre toate. Acesta este momentul în care se întâmplă schimbări semnificative în dezvoltarea copilului. Trebuie să știi că, până în săptămâna 10 de sarcină, toate organele copilului vor începe să se formeze, iar unele vor începe și să funcționeze.

După implantarea embrionului, începe să se formeze placenta, care va hrăni fătul pe toată durata sarcinii. La finalul săptămânii 4 de sarcină, placenta matură va putea furniza substanțele nutritive și oxigenul de care are nevoie bebelușul pentru a se dezvolta. 

De asemenea, aceasta este perioada în care s-a format și sacul amniotic, care conține lichidul amniotic. Acesta va înconjura și proteja copilul pe toata durata sarcinii.

Dacă rezultatul testului de sarcină este pozitiv, îți recomandăm să programezi o consultație la medicul ginecolog. Cei mai mulți medici recomandă ca prima consultație să aibă loc între săptămânile 8 și 12 de sarcina. Această recomandare este valabilă dacă nu ai o afecțiune medicală, dacă nu ai mai avut vreo problemă la o sarcina anterioară sau dacă nu ai deja simptome care ar trebui verificate. 

Pentru a te menține în formă, îți recomandăm să eviți consumul de alimente de tip fast-food. Acestea sunt bogate în sare și grăsimi și sărace în nutrienții necesari într-o dietă echilibrată. Specialiștii le recomandă femeilor însărcinate să consume o cantitate mai mare de proteine, calciu, fier și alte vitamine. Prin urmare, îți propunem să incluzi în alimentația zilnică următoarele produse: 

  • Lapte, brânză, iaurt, migdale, legume - bogate în Calciu;
  • Pui, pește, carne roșie, fasole, cereale, ouă, orez, pâine integrală, spanac - bogate în Fier;
  • Legume verzi, soia, banane - bogate în Acid Folic;
  • Fructe și legume proaspete, nuci, paste, cartofi - pentru a asigura necesarul de - Carbohidrați;
  • Citrice, căpșune, ardei gras - bogate în Vitamina C;
  • Produse lactate, pui, pește - bogate în Vitamina B12;
  • Somon, hering, sardine, semințe  de cânepă - bogate în Acizi grași Omega 3.

Este important să ai în vedere că unii medici recomandă să eviți complet consumul de alcool și tutunul. Unii dintre ei, le recomandă viitoarelor mămici să evite chiar și cofeina. Problema legată de consumul de alcool în timpul sarcinii este legată de lipsa unor date clare pe acest subiect. Cu alte cuvinte, cercetătorii nu cunosc efectele potențiale ale consumului de alcool la un anumit moment al sarcinii.

În plus, unele femei au un nivel crescut de enzime hepatice, care metabolizează alcoolul consumat, în timp ce altele nu îl au. Altfel spus, în cazul viitoarelor mame cu un nivel scăzut al acestor enzime, fătul poate fi expus mai mult timp, deoarece alcoolul circulă în corpul mamei pentru o perioadă mai lungă de timp. 

Pornind de la aceste posibile situații, ghidurile clinice și medicii obstetricieni recomandă evitarea totală a consumului de alcool pe durata sarcinii ca fiind cea mai sigură opțiune pentru mamă și făt.

De reținut: Unele femei resimt  simptomele unei sarcini încă din primele săptămâni după concepție. Sunt mari șanse ca în această perioadă să te simți obosită, să urinezi mai frecvent, să observi o sensibilitate la nivelul sânilor. Există și situații în care viitoarele mămici pot să nu aibă nici un simptom cu excepția unei menstruatii neregulate sau care întârzie. 

Multe femei se întreabă dacă este posibil să fie însărcinate dacă le-a venit menstruația. Răspunsul este NU. Nu poți avea menstruatie cand ești însărcinată.