Din această săptămână devine din ce în ce mai dificil pentru bebeluș să se miște în interiorul uterului.

Chiar și așa, este important să urmărești evoluția acestuia, mai ales dacă remarci o scădere a activității acestuia.

Copilul măsoară aproximativ 2,6 kg și are în jur de 47 cm. Potrivit studiilor medicale, de la această dată micuțul va crește cu aproximativ 30 g zilnic.

Continuă procesul de coborâre a copilului în zona pelviană, iar tu vei simți o presiune crescută în partea abdomenului inferior.

Datorită acestui proces, se reduce presiunea pe care uterul o punea pe diafragmă, așa că este posibil să poți începe să respiri mai ușor. Există și o parte mai puțin plăcută, și anume durerile, crampele din zona pelvină, mobilitatea redusă sau pierderea echilibrului. În plus, senzația de urinare va fi din ce în ce mai prezentă, deoarece uterul presează pe vezica urinară.

Este posibil să înceapă să apară din ce în ce mai des contracțiile Braxton Hicks. Urmărește semnalele care îți pot arată că începe travaliul, numără contracțiile și intervalul la care se repetă. Dacă simți nevoie, mergi și la spital pentru a verifica situația. Nu îți face griji, medicii sunt obișnuiți cu vizitele gravidelor la camera de gardă de la acest stadiu al sarcinii.

De reținut: Este momentul potrivit să îți pregătești bagajul tău și al copilului pentru maternitate. Dacă ai ales să naști la privat, acesta nu este foarte complicat de realizat. Dacă opțiunea ta este pentru un spital de stat, atunci fă o listă cu ce ai nevoie și asigură-te că îl completezi cu tot ce îți este necesar.