Din această perioadă a sarcinii încep să apară tot mai des gândurile despre cum va fi nașterea, cum o să te descurci după aceea.

Aceste stări sunt normale, încearcă să te relaxezi, să te informezi cât mai mult de la medicul tău și să discuți ceea ce te frământă atât cu el, cât și cu partenerul tău, mai ales despre partea emoțională.

Este important să te hrănești corespunzător și să consumi lichide, deoarece bebelușul are un ritm accelerat de creștere și are nevoie de suficienți nutrienți pentru a se dezvolta armonios.

Oasele copilului s-au dezvoltat complet, chiar dacă încă sunt moi, capul este din ce în ce mai mare, iar în creier se formează miliarde de neuroni zilnic. Majoritatea bebelușilor reacționează la lumină din această săptămână.

Copilul măsoară aproximativ 39 cm și cântărește în jur de 1,2 kilograme.

Apar dureri din ce în ce mai persistente de spate, motiv pentru care ar fi indicat să porți pantofi adecvați, să faci masaj dacă se poate și să te odihnești cât mai mult.

Dacă ai luat în calcul și nu ai făcut asta până acum, ar fi momentul ideal să mergi la un curs de pregătire pentru naștere. Informațiile unor persoane experimentate te-ar putea ajuta să treci cât mai bine și frumos peste această perioadă.

Pentru a preveni constipația consumă alimente bogate în fibre, bea multă apă, fă mișcare în mod regulat și sfătuiește-te cu medicul care îți urmărește sarcina dacă ai nevoie de ajutor medicamentos sau nu.

De reținut: În această perioadă începe să se formeze colostrul, laptele special mai bogat în proteine care va fi esențial în primele zile de alăptare. Poți achiziționa niște tampoane speciale pentru a evita să te pătezi.