În săptămâna 24 de sarcină sau la 22 de săptămâni de la concepție, copilul deja poate să stea treaz și are un program regulat de somn. 

Creierul se dezvoltă destul de repede în această perioadă, iar la nivelul capului crește părul adevărat. La nivelul plămânilor se dezvoltă ramurile arborelui respirator, dar și celule specializate care secreta surfactant, o substanță care va menține deschiși sacii plini cu aer după nașterea copilului când acesta va respira aer din atmosferă. 

Pielea micuțului tău este încă transparentă, dar curând se va schimba și acest lucru. În această etapă a sarcinii, copilul este dezvoltat și bine proporționat și umple tot spațiul din uter. Acum cântărește cu aproximație peste 600 de grame și are cam 30 de centimetri de la creștet la călcâi, fiind de mărimea unui porumb.

Circulația sângelui crește pe măsură ce sarcina avansează, ceea ce va determina un flux mărit de sânge la nivelul mucoaselor. Din această cauză mucoasa nasului și a căilor aeriene este posibil să se congestioneze, ceea ce va limita cantitatea de aer care este inhalată și va duce la apariția sforăitului, obstrucției nazale și a sângerărilor nazale.

Te poți confrunta și cu o sensibilitate la nivelul gingiilor în perioada următoare. Gingiile se pot umfla și pot cauza sângerări minore.

Ochii pot fi mult mai sensibili acum și mai uscați. Poți reduce disconfortul, dacă vei folosi lacrimi artificiale.

Este important de menționat că între săptămânile 24-28 de sarcină multe femei sunt nevoite să facă un test pentru depistarea diabetului gestațional, care apare doar în timpul sarcinii. 

Testul pentru diabet gestațional se numește testul de toleranță orală la glucoză și se efectuează în cabinetul medical. Acesta constă în recoltarea mai multor probe de sânge la anumite intervale de timp pentru verificarea glicemiei după ce ai băut o băutură cu zahăr.

De reținut: Încearcă să nu mai mănânci cu două ore înainte de a merge la culcare și cu capătul patului ridicat pentru a evita arsurile retrosternale.