Atunci când o femeie își dorește să rămână însărcinată, timpul este o variabilă foarte importantă în demersul său. 

Ovulul și spermatozoidul sunt utili în concepție atât timp cât ei se întâlnesc și se unesc la momentul potrivit și are loc fecundarea. 

Pentru ca procesul de concepție să se întâmple, trebuie să ai raport sexual în zilele fertile ale ciclului menstrual. 

Este important să ai în vedere faptul că un ciclu menstrual se măsoară din prima zi a menstruației până la ultima zi a următoarei menstruații, iar un ciclu menstrual normal are o durată cuprinsă între 28 și 32 de zile. 

În majoritatea cazurilor, femeile se află în perioada fertilă între ziua 11 și ziua 21 a ciclului lor menstrual. Această perioadă poartă numele de fereastră fertilă, iar raportul sexual pe parcursul acestor zile poate crește șansele de a rămâne însărcinată. 

Te întrebi dacă poți influența sexul copilului? Ei bine, deși există numeroase mituri despre acest subiect, răspunsul este simplu, NU.  Șansele de a avea un o fetiță sau un băiețel sunt de 50% la 50%. 

Nu uita că este posibil să nu realizezi încă de la început că ești însărcinată. Acest lucru se datorează faptului că procesul de concepție are loc cu aproximativ 2 săptămâni înainte de declanșarea următoarei menstruații. 

În plus, este important să știi că fătul este extrem de vulnerabil până în saptămâna 8 de sarcină. Aceasta este perioada în care organele lui încep să se dezvolte, iar sfatul specialiștilor este să acorzi o atenție deosebită alimentelor pe care le consumi. Alcoolul și fumatul sau alte substanțe la care te expui pot afecta bebelușul, deci este bine să le eviți. 

Nu strică să optezi pentru o dietă bogată în nutrienți și vitamine. Plimbările în aer liber și mișcarea sunt și ele benefice pentru sănătatea și buna ta dispoziție. 

De reținut: Conform studiilor, fereastra fertilă are o durată de 6 zile. Ea începe cu 5 zile anterior ovulației și se încheie în ziua ovulației.