În săptămâna 17 de sarcină, depozitele de grăsime încep să se acumuleze la nivelul pielii bebelușului, grăsime care îi va oferi energia de care are nevoie și care îl va ajuta să își regleze temperatura când se va naște.

Scheletul este sub forma unui cartilaj, dar se va întări pe măsură ce sarcina va avansa. Mielina, o substanță protectivă, începe să învelească măduva spinării, iar la nivelul corpului se vor forma glandele sudoripare. Cordonul ombilical este din ce în ce mai gros și mai puternic.

La sfârșitul acestei săptămâni copilul este de mărimea unei pere, având 13 cm de la creștet la șezut și cântărește aproximativ 140 grame, cu 40 de grame mai mult decât săptămâna trecută.

Ai mare grijă atunci când stai în picioare pentru că pe măsură ce sarcina avansează, se va schimba centrul tău de greutate.

Este recomandat să nu porți tocuri în sarcină, nu practica sporturi cu risc mare de trautism asupra abdomenului și dacă te mai urci la volan, încearcă să îți aranjezi scaunul în așa fel încât să fie distanță între volan și bord, darai grijă să ajungi ușor și la pedale.

Între săptămânile 18 și 20 de sarcina vei face cea de a două ecografie care are că principal scop depistarea malformațiilor la copil, cunoscută sub denumirea de morfologia de trimestru 2.

Această investigație îi va permite medicului să îți spună mai exact data nașterii, va evidenția dacă sarcina este multiplă, va localiza placenta și va verifica cordonul ombilical, identificând posibilele complicații. Tot în timpul acestei ecografii poți afla sexul bebelușului. 

De reținut: "Amnezia maternă" este un fenomen des întâlnit în sarcina și se datorează schimbărilor hormonale sau celor fizice din corpul tău. Nu te îngrijora, această predispoziție spre uitare va trece după naștere.