În săptămâna 11 de sarcină partea cea mai critică a dezvoltării copilului tău s-a încheiat. Organele lui vor continua să se dezvolte și să se maturizeze.

Capul bebelușului este acum jumătate din lungimea lui. Urechile sunt poziționate jos, iar ochii sunt protejați de pleoapele împreunate. 

În cursul acestei săptămâni, degetele de la mâini și de la picioare se vor separa complet. Mâna va începe să se deschidă și să se strângă sub formă de pumn. 

Sub gingie, încep acum să se formeze mugurii viitorilor dinți. Oasele încep să se întărească, iar pielea este încă foarte transparentă. 

Organele genitale sunt formate complet, iar în câteva săptămâni vei putea afla dacă urmează să aduci pe lume un băiețel sau o fetiță. 

Deși nu poți simți încă mișcările bebelușului tău, îți spunem că acesta este extrem de activ. Puiul tău lovește și se întinde, dar mișcările sale sunt foarte fluide. 

Felicitări! Bebelușul tău are acum mărimea unei smochine și are o lungime de aproximativ 5 centimetri, măsurată de la creștet la șezut. Greutatea lui este de aproape 8 grame. 

În această perioadă, este posibil să observi că părul și unghiile îți cresc mai repede. Specialiștii spun că acest lucru este firesc atunci când ești însărcinată și se datorează modificărilor hormonale și creșterii circulației. 

Sunt șanse mari ca grețurile matinale să dispară treptat și starea ta generală să se îmbunătățească. Din păcate, tot în această perioadă, este posibil să suferi de constipație. Aceasta este o problemă relativ frecventă în sarcină. Conform statisticilor, aproape jumătate din femeile gravide trec prin asta la un anumit moment al sarcinii. 

De reținut: Mulți medici recomandă femeilor gravide să continue să fie active și pe durata sarcinii. Sportul contribuie la îmbunătățirea fermității mușchilor și te ajută să capeți rezistență la efort. Aceste aspecte te vor ajuta să porți mai ușor greutatea dobândită de-a lungul lunilor de sarcină. În plus, te vor pregăti pentru stresul fizic pe care îl vei resimți în timpul travaliului.