Aducerea pe lume a unui copil este o călătorie minunată, care durează 40 de săptămâni (280 de zile). Acestea se calculează începând cu prima zi a ciclului menstrual. 

Cele 40 de săptămâni de sarcină sunt împărțite în trei trimestre:

Trimestrul I - începe în prima zi a ciclului menstrual și durează până la 13 săptămâni și 6 zile;

Trimestrul al II-lea - începe în prima zi a săptămânii 14 și durează până la 27 săptămâni și 6 zile;

Trimestrul al III-lea -  începe în prima zi a săptămânii 28 de sarcină și se încheie în săptămâna 40 sau în momentul nașterii bebelușului.

În prima săptămână de sarcină, bebelușul nu este conceput. Ovulația apare, în majoritatea cazurilor, la două săptămâni după venirea ciclului. Acesta este momentul în care cele mai multe femei se află în perioada fertilă. 

În cazul în care bănuiești că ești însărcinată, cea mai la îndemână soluție pentru a avea o confirmare este să faci un test de sarcină. 

Trebuie să ai în vedere că testul de sarcină depistează o posibilă sarcină la aproximativ 10 zile după fecundare. Dacă îți dorești ca rezultatul să fie cel corect, îți recomandăm să faci testul la 24 de zile după apariția ultimului ciclu menstrual.  

În cazul în care testul este unul pozitiv - adică afișează două liniuțe roz, conturate puternic, este timpul să îți faci o primă programare la medicul ginecolog. 

Pentru a evita posibile situații stresante sau incomode, îți recomandăm să îți alegi un medic ginecolog care îți inspiră încredere și care este dispus să te asiste la naștere. 

Comunicarea medic-pacient este foarte importantă pentru viitoarele mămici, iar un specialist dispus să îți răspundă la toate întrebările și curiozitățile, te poate ajuta să te relaxezi atunci când te simți copleșită.  

Odată cu apariția unei sarcini, viitoarea mămică ar trebui să acorde mai multă atenție stilului de viață pe care îl are. Medicii specialiști nu recomandă consumul de alcool și tutun în sarcină. Cofeina este și ea trecută pe aceeași listă, de aceea poate că a venit momentul să micșorezi cantitatea de cafea pe care o consumi în această perioadă. 

De reținut: fiecare organism este diferit, iar fiecare sarcină este unică în felul său. Dacă ai îndoieli sau nelămuriri, cea mai bună și mai exactă modalitate de a te informa este vizita la medicul ginecolog.