Tot mai mulţi copii ajung la spital infectați, în contextul creșterii numărului de cazuri cu Omicron. Fără vaccinare, în acest an copiii devin cea mai vulnerabilă țintă a pandemiei, potrivit specialiștilor.

Cel mai bun mod de a preveni îmbolnăvirea copiilor care nu sunt vaccinaţi din cauza vârstei este ca persoanele din jurul lor să fie imunizate anti-COVID-19.

Nicoleta Vaia, preşedinta Asociaţiei Suport Mastocitoză și mămica unui băiat de 11 ani diagnosticat cu COVID-19, a postat pe Facebook experiența bolii.

„Cu 3 teste PCR pozitive, cele din salivă continuau să iasă negative!“

Debut brusc, cu zero simptome cu o seară înainte, cu febră mare, dureri groaznice de muşchi și simptome digestive sunt elementele cu care se confruntă fiul ei, diagnosticat cu COVID-19

Părinţii aveau deja teste pozitive cu o zi înainte, însă băiatul nu prezenta niciun simptom, testul în cazul său fiind negativ. Simptomele au debutat brusc cu febră, dureri musculare, simptome digestive.

"Nu am văzut în viaţa mea aşa ceva şi sunt un om care de 11 ani stă în spitale, nu am văzut. Concomitent temperatura a sărit de 40 grade Celsius, durerile groaznice de oase şi muşchi s-au instalat, nu a mai putut să stea nici în fund, au început simptomele digestive.Pur şi simplu de la un minut la altul copilul tău e din ce în ce mai rău, sistemic. Mi-e groază să mă pun în pielea şi sufletul părinților cu copii cu probleme neurologice, că la 40-41 de grade e iadul pentru ei“, a povestit Nicoleta Vaia. 

Familia a cerut ajutorul medicilor, iar copilul a fost transportat la spital. Nicoleta Vaia lansează şi o atenţionare cu privire la rezultatele testelor rapide din salivă: „ATENTIE! Cu 3 teste PCR pozitive la băiat, cele din saliva continuau sa iasă negative!“

La spital copilul a primit tratament cu Remdesivir, această terapie nefiind disponibilă acasă, iar după 18 ore febra a scăzut. Băiatul era programat pentru vaccinare, regretul mamei fiind acela că nu l-a putut vaccina mai devreme. Benefiicile, booster-ului, în cazul părinţilor copilului, au fost, în schimb, evidente.

„Booster-ul a fost salvarea mea şi a soţului“, a mai scris Nicoleta Vaia, care îi îndeamnă pe părinţii copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani să-i vaccineze.

Foto Shutterstock.com