O profesoară din SUA a salvat de la moarte un elev care s-a înecat cu un dop. Un elev în vârstă de nouă ani a fost salvat de la moarte de profesoara lui, care a reacționat imediat atunci când el s-a înecat cu un dop. Incidentul s-a petrecut la o școală din East Orange, New Jersey.

Profesoara eroină

Copilul, pe nume Robert Stonaker, a încercat să deschidă cu dinții o sticlă de apă și s-a înecat cu dopul, în timpul orelor. Speriat, el s-a dus la profesoară, care se afla la catedră, și i-a arătat că are ceva în gât și nu poate să respire. 

Janiece Jenkins nu a stat pe gânduri și a acționat rapid. Profesoara de la East Orange Community Charter Schoola acționat așa cum trebuie, a folosit metoda Heimlich și a salvat copilul. După câteva compresii abdominale efectuate de Jenkins, băiatul reușește să expectoreze dopul.

"Nu am stat să mă gândesc, am trecut la acțiune. Am văzut că (elevul) avea nevoie de ajutor și am sărit să-l ajut. Nu putea să respire, era palid și avea o față disperată", a spus profesoara.

Momentele dramatice au fost surprinse de camerele de supraveghere din clasă. În SUA, 5000 de oameni mor anual înecați cu diverse obiecte care se opresc în gât.

Cum se aplică Manevra Heimlich - manevra de salvare de la sufocare

Atunci când vorbim despre obstrucţia căilor aeriene, adică blocarea căilor aeriene cu un bol alimentar sau cu un corp străin, fiecare minut care trece este crucial pentru salvarea pacientului.

Manevra Heimlich, făcută corect, poate însemna diferenţa între viaţă şi moarte. Manevra Heimlich este practic o soluţie fără costuri în cazuri de urgenţă şi nu presupune o putere deosebită, echipament special sau antrenament de specialitate.

Manevra Heimlich crește presiunea în abdomen, împingînd diafragma în sus ducând la creșterea presiunii aerului din plămâni, forțând astfel ieșirea corpului străin din trahee.

Pașii de urmat la adulți și copiii de peste un an, sunt:

-plasarea salvatorului în spatele victimei, cu brațele în jurul taliei acesteia;

-degetul mare este pus pe abdomenul victimei, între ombilic și stern, iar restul degetelor se strâng;

-peste pumnul strâns se trece cealaltă mână și se efectuează mișcări de împingere în sus, rapid și cu forță. În cazul copiilor miscările se efectuează mai blând.

În cazul în care victima este întinsă pe jos, metoda Heimlich se efectuează astfel:

-se așează podul palmei pe abdomenul victimei, între ombilic și stern

-se așează cealaltă mână peste prima, ținând coatele întinse

-se efectuează mișcări de împingere în jos și către cap, rapid și cu forță.

În cazul în care victima este singură, dar conștientă, poate și singură să-și aplice această manevră astfel:

-pumnul așezat pe abdomen, între ombilic și stern este acoperit cu mâna cealaltă

-se efectuează mișcări de împingere în sus ferme și rapide, iar dacă manevra nu dă rezultate, victima trebuie să se aplece pe spătarul unui scaun și să-și apese puternic abdomenul până când obiectul sau alimentul înghițit este expulzat.

Manevra Heimlich aplicată la sugari și copiii sub un an

În cazul sugarilor și copiilor mai mici, manevra Heimlich se efectuează diferit:

-se așează sugarul cu fața în jos sprijinit pe antebrațul salvatorului, susținându-i-se bărbia cu mâna și se aplică lovituri pe spate cu palma, între omoplați. Loviturile trebuie să fie mult mai blânde decât în cazul unui adult.

-dacă manevra nu dă rezultate, se întoarce copilul cu fața în sus și se apasă cutia toracică cu două degete la o lățime de deget sub o linie imaginară ce unește mameloanele, apăsarea făcându-se în jos și înainte spre cap.

-dacă este nevoie se repetă ambele proceduri.

Specialiștii în primul ajutor sunt de părere că efectuarea corectă a manevrei Heimlich este salvatoare de viață, de cele mai multe ori, victimele fiind salvate până la apariția echipajelor medicale.

Captură video