“Copiii se întorc la scoală cu mai multe probleme dentare. Au fost părinți care au mărturisit că au fost mai toleranți în ceea ce privește accesul la dulciuri, au gătit mult împreună cu copiii, au experimentat rețete de deserturi și iată că asta s-a văzut și în sănătatea orala”, a constatat dr. Denisa Zaharia, medic ortodont de top, fondator al uneia dintre cele mai apreciate clinici stomatologice din București.

Am sesizat că mulți dintre copiii care au venit la stomatolog în ultimele 2 luni au avut probleme dentare generate de igiena precara sau de consumul mai mare că de obicei de dulciuri, de sucuri și de carbohidrați.”, adaugă medicul ortodont. 

Relația dintre sănătatea dinților și a gingiilor și obiceiurile alimentare este bine cunoscută, însă dr. Denișa Zaharia avertizează părinții asupra riscurilor consumului mare de sucuri de către copii: “Cavitatea bucală este plină de bacterii care se hrănesc cu resturile de carbohidrați care rămân în urma a ceea ce mâncăm și bem. Zaharurile sunt principala sursă de hrănire a acestor bacterii și sunt prezente în majoritatea alimentelor, cereale, pâine, dulciuri și chiar fructe. În general părinții sunt îngrijorați de consumul de bomboane, caramele, jeleuri și alte dulciuri, dar pierd din vedere consumul băuturilor, acestea pot fi foarte dăunătoare pentru smalțul dentar. În timp ce resturile alimentare solide sunt vizibile și pot fi ușor îndepărtate prin periaj dentar și utilizarea aței dentare, lichidele ne păcălesc foarte ușor, ele creează o peliculă nocivă pe suprafață dinților, creând eroziuni și demineralizări la nivelul smalțului dentar”, subliniază dr. Denisa Zaharia în legătură cu cei mai mari și mai dulci “dușmani” ai dinților copiilor.  

Igiena dentară este foarte importantă în sănătatea dinților copiilor, iar ea trebuie transformată în rutină prin educația de acasă: “Părinții sunt de mare ajutor în a preveni apariția cariilor, încurajându-și copiii să se spele de 2 ori/zi minimum 3 minute cu pastă de dinți cu fluor adaptată vârstei și să folosească ață dentară o dată pe zi. De asemenea trebuie să limităm consumul de carbohidrați, mai ales seara, înainte de culcare. În perioada de vârstă 7-12 ani, copiii știu cum să procedeze cu periajul, dar de multe ori nu vor. Trebuie să-i încurajați obiceiurile de igienă corectă și utilizarea aței dentare. Uneori trebuie să insistați astfel încât, când vor fi adolescenți, vor înțelege nevoia de îngrijire”, explica dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog cu peste 25 de ani de experiență, cu specializare în ortodonție.  

Medicul stomatolog trebuie să fie în mod constant parte din viața copiilor, încă de la erupția primilor dinți: “Este important ca părinții să sesizeze și să se adreseze medicului pentru prezenta unor obiceiuri vicioase (sugerea îndelungată a degetului sau a suzetei, respirația orală, deglutiția infantilă = înghițirea cu limba între dinți) care influențează negativ erupția dinților și dezvoltarea arcadelor și trebuie intervenit rapid pentru corectare. Vizitele la medicul stomatolog trebuie programate cu grijă, mai ales în cazul copiilor anxioși. Este important că experiență copilului în cabinetul stomatologic să fie una pozitiva, copilul să vina cu încredere și fară teama. O evitare îndelungată a vizitelor la stomatolog duce la agravarea problemelor dentare, ajungând până la carii complicate ce impun extracția unor dinți, ceea ce poate fi mult mai traumatizant pentru copil. Ca urmare indicăm vizite periodice la 6 luni, începând cu erupția primilor dințișori, pentru intervenții minore în scop preventiv: periaj dentar, fluorizare sau sigilări ale dinților. În jurul vârstei de 6-7 ani se recomanda și primul consult la medicul ortodont. Este momentul când se pot intercepta tulburări în creșterea oaselor maxilare, a lipsei spațiului pentru erupția dinților permanenți și se poate interveni. Ignorarea problemelor, fie ele carii dentare sau dizarmonii în dezvoltarea arcadelor și în erupția dinților influențează funcția estetica, afectând sever calitatea vieții adolescenților”, argumentează dr. Denisa Zaharia importanta vizitelor constante stomatologice în viață tuturor copiilor.