Vara vine cu pași repezi, iar copiii stau mai mult timp afară, expuși razelor solare. Așa cum ne apărăm pielea de razele de soare cu cremă cu protecție solară, tot așa trebuie să ne protejăm și ochii. Ai noștri, dar și ai copiilor. 

Specialiștii spun că purtarea ochelarilor de soare în timpul copilăriei poate juca un rol important în prevenirea posibilelor probleme oculare de mai târziu, care sunt asociate cu expunere cumulativă la UV, inclusiv cataractă.

Ochii copiilor sunt mai sensibili la lumina UV și albastră decât ochii adulților, deoarece lentila din interiorul ochiului unui copil este mai puțin capabilă să filtreze aceste raze. Așa că este înțelept ca cei mici să înceapă să poarte ochelari de soare cât mai devreme.

Ca să aflăm cum alegem corect ochelarii de soare, am stat de vorbă cu dr. Roxana Cozubaș, medic primar oftalmolog și Doctor în Științe Medicale, pe care o găsiți la Clinica Ocuvista.

Iată câteva lucruri de care trebuie să ținem cont atunci când cumpărăm ochelari de soare pentru cei mici.

De ce trebuie să protejăm ochii copiilor și de la ce vârstă?

În cazul copiilor, structurile oculare sunt încă incomplet dezvoltate, iar efectul care apare asupra cristalinului (structura din interiorul ochiului) este cumulativ în timp. Mai mult, radiatiile UV ajung direct pe retină, țesutul de pe fundul de ochi, iar degenerescenţa (modificările ce apar odată cu înaintarea în vârstă) reprezintă o boală ireversibilă. De aceea, încă de la vârsta de 2-3 ani, ochii celor mici trebuie protejaţi prin utilizarea ochelarilor de soare.

Multe magazine au modele la modă, cu personajele preferate ale copiilor. Cum știm însă că ochelarii chiar sunt buni?

Ochelarii de soare de calitate au lentile colorate care taie toată radiaţia UV, dar care pot avea şi proprietăţi în plus: pe lângă lentila cu 100% protecţie UVA şi UVB (400 nm), putem alege şi un filtru polarizant (elimină reflexiile orbitoare, oferă un contrast mai bun şi culori naturale, în acelaşi timp reducând senzaţia de “ochi obosiţi”).

Ramele pentru copiii mici sunt, de cele mai multe ori, din silicon – un material moale şi foarte potrivit pentru copiii năzdrăvani. Cu acest gen de rame nu există riscul ca cel mic să se rănească purtând ochelarii. De obicei, aceste rame nu au balamale, astfel că se pot deteriora mai greu şi nu există riscul de înghiţire a părţilor mici componente.

Deoarece copiii privesc mult în partea de sus (înspre adulţi), este bine să le alegem rame mai înalte, care să urce înspre zona sprâncenelor. Braţele pot fi uşor mai groase pentru a oferi o protecţie şi din lateral. 
Cel mai recomandat material pentru lentilele ochelarilor este plasticul şi, în special pentru copii – policarbonatul – un plastic incasabil.

Practic, ochii copilului sunt complet protejaţi sub aceste lentile.
În ceea ce priveşte culoarea lentilelor, o lentilă mai închisă nu înseamnă neapărat o protecţie mai mare, culoarea aleasă rămânând o opţiune de preferinţe.

Există o limită de timp de purtare pe care să o respectăm pe zi?

Aici părerile sunt foarte împărțite, unii specialiști sunt de părere să nu lăsăm copiii prea mult cu ei, poate chiar deloc, deoarece îi vom face fotofobi pe viață. Alții spun să fugim de radiațiile UV ca de cel mai rău dintre toate relele. Probabil adevărul este undeva la mijloc și moderația primează, la fel ca în multe. Eu sunt de părere că este bine să evităm expunerea directă a ochilor la soare, prin utilizarea pălăriei sau a unei copertine sau umbreluțe de soare. Dacă acest lucru nu este posibil în totalitate, atunci vom apela și la ochelarii de soare, în limita a 2-3 ore pe zi, considerând că oricum nu ne expunem copiii la amiază, în bătaia soarelui.

Când ochelarii de soare pot face mai mult rău decât bine?

Este bine ca ochelarii să îi achiziţionaţi din magazine specializate (optici sau clinici medicale) şi nu din pieţe sau hypermarketuri – riscul fiind foarte mare să găsim un produs contrafăcut. Practic, în spatele lentilei colorate, pupila se dilată, iar la retină ajung foarte multe radiaţii (faţă de cum ar fi la ochiul fără ochelarii nepotriviţi).

Cum îi convingem pe micuții care nu vor să stea cu ochelarii de soare?

Nu este nevoie să facem din asta un mare tam-tam, după cum am expus mai sus, avem ca opțiuni și alte variante pentru a ne proteja ochii de soare. Când mergem la cumpărături pentru acest accesoriu, putem pune mare preț pe ceea ce alege copilul dintre modelele indicate de specialist. Așadar, să întrebăm copilul dacă își dorește modelul cu mașinuțe sau pe cel cu un personaj de desene animate. De multe ori, tocul ochelarilor face și el parte din alegerea per total și cântărește greu în decizia copilului.
 
Dr. Roxana Cozubaș și-a dorit încă din copilărie să devină medic pediatru. Este medic oftalmolog din 2011, iar din 2012 se ocupă de tratarea și supravegherea ochilor micuților pacienți. Practic, a îmbinat vechea dragoste pentru copii cu utilitatea și importanța majoră pe care o are analizatorul vizual în viața noastră. “80% din informația totală provenită din mediul înconjurător provine de la ochi, ai grijă de ei!” spune dr. Roxana Cozubaș.

Foto articol: https://www.pexels.com/