Primii dinți îi oferă copilului tău noi modalități de a mânca și de a se pregăti pentru vorbit, iar această etapă reprezintă cel mai bun moment pentru a începe să te gândești cum trebuie să ai grijă de dantura lui. Mai ales că, problemele și cariile dentare pot apărea destul de rapid după erupția dinților bebelușului. 

Acesta este motivul pentru care este atât de important să obișnuiești copilul cu deprinderi bune în ceea ce privește igiena orală, obiceiuri care îi vor aduce beneficii pentru o viață întreagă.

Cu toții ne dorim sănătate și o viață plină de zâmbete pentru copiii noștri și căutăm sfaturi pentru menținerea sănătății dinților și prevenirea problemelor dentare în viitor, motiv pentru care, am stat de vorbă cu Beatrice Pătrașcu, medic stomatolog și proprietarul clinicilor stomatologice Advanced Gentle Dentist, despre cum să avem grijă de dinții de lapte.

Când apar dinții de lapte? Ar trebui să ne îngrijorăm dacă nu apar la o anumită vârstă sau apar în altă ordine, caninii primii, de exemplu?

Primii dinți de lapte erup în jurul vârstei de șase luni, dar apariția lor poate să varieze cu șase luni în plus sau minus. Atât acest aspect, cât și apariția unei schimbări a secvenței de erupție sunt normale și nu trebuie să ne îngrijoreze. Nu există o rețetă universal valabilă, sunt tipologii diferite, iar recomandarea noastră este ca fiecare caz să fie analizat și gestionat în funcție de particularitățile lui.

Secvența de erupție a dinților de lapte

Este normală febra în cazul erupției dentare ?

Pe lângă dureri și gingii sensibile, erupția dinților de lapte poate fi însoțită de o ușoară stare de subfebrilitate. Temperatura se poate încadra până la maximum 38°C. Dacă valorile sunt mai mari de acest prag, ar fi bine să faceți o vizită medicului pediatru, pentru a afla cauza febrei.

Când începem periajul dinților de lapte?

Dinții de lapte ar trebui curățati imediat ce erup adică, putem începe încă de la vârsta de 6 luni, când apar primii incisivi. În afară de periuțele speciale pentru copii, puteți folosi pentru curățare și un tifon abraziv pentru a îndepărta placa bacteriană. 

8 greșeli pe care le facem când plecăm la drum cu copilul. Află ce NU este bine să faci!

Mulți părinți evită să meargă la stomatolog pentru dinții de lapte pentru că “oricum cad”. Când mergem totuși la medic?

Prima vizită la medicul stomatolog ar trebui să aibă loc cât mai curând, încă de la erupția primilor dinți. Astfel, medicul specialist poate descoperi din timp eventualele probleme și, în plus, este de preferat ca micul pacient să se familiarizeze cu mediul din cabinet. 

Deși dinții de lapte cad oricum, infecțiile lor pot afecta dinții permanenți, motiv pentru care este la fel de important să îi tratăm și pe aceștia, fără să mai aducem în discuție și comportamentul și responsabilizarea pe termen lung a copilului, care poate risca să devină un adult care își ignoră primele semne și ajunge să se confrunte cu probleme serioase și tratamente complicate.

Cum îi pregătim pe copii pentru vizita la specialist?

Împrietenirea copilului cu medicul stomatolog este foarte importantă, iar în această privință, primii pași pot fi realizați cu ajutorul unor cărti haioase, cu conținut educativ (“Connie merge la dentist”, “Dr. De Soto”) sau jocuri tip „accesorii din cabinetul medicului stomatolog”, care îi pot familiariza pe copii cu ceea ce se întâmplă în cabinet. 

Un alt aspect important, în afara contextului Covid, îl reprezintă însoțirea părintilor la stomatolog, în calitate de observatori,  fără că ei, copiii, să fie pacienți. 

În clinică, recomandăm adaptarea graduală. Prima vizită este una de acomodare, de împrietenire cu medicul și este extrem de importantă.  Recomandăm ca în a doua ședintă să se facă un periaj (după vârsta de 3 ani), astfel încât copilul să vadă că aparatele sunt prietenoase, că procesele nu sunt dureroase și că dinții sunt strălucitori la final.

Este sigilarea o soluție împotriva cariilor? 

Sigilarea dinților este o metodă simplă și sigură de a preveni apariția cariilor, având eficiență maximă, alături de un periaj conștiincios. Manopera stomatologică nu este dureroasă și este indicată mai ales copiilor de 6-9 ani, când molarii de adult încă nu și-au atins perioada de maturitate și sunt mai vulnerabili la atacul cariilor.

Deși este necesară uneori, părinții se tem de sedare. Este periculoasă?

Este normal ca părinții să se teamă pentru copii, mai ales în cazul unor intervenții complexe, însă, după cum le recomandă și descrierea, intervențiile speciale necesită tratamente speciale.

Sedarea este o soluție de tratament pe care o folosim atunci când nu mai există alte soluții clasice sau atunci când pacienții sunt la rândul lor speciali.

Sedarea se face de către un medic ATI care evaluează copilul în baza anamnezei și a unor analize bine stabilite în prealabil și care, mai apoi, supraveghează permanent copilul pe durata intervenției.

Avantajul sedarii este că într-un timp relativ scurt, reușim să facem multiple tratamente copiilor anxioși, aflați în suferință sau necooperanți.

Curiozități despre dinții de lapte:

Bebelușii nu se nasc, de fapt, fără dinți. Ei au 20 de dinți de lapte, doar că nu au erupt încă.

Apariția lor începe la aproximativ 6 luni și se încheie până la vârsta de 3 ani. De obicei, primii dinți care erup sunt incisivii inferiori. 

Atunci când dinții de lapte erup, copilul poate avea dureri de gingie, somn agitat și poate manifesta lipsa poftei de mâncare. În încercarea de a se liniști va încerca să-și molfăie degetele sau jucării.

Dinții de lapte ajută la dezvoltarea vorbirii, atunci când sunt poziționați într-un mod adecvat, facilitează articularea diferitelor sunete.

Între vârsta de 6 și 12 ani, copiii au o combinație între dinți de lapte și dinți permanenți, dinții de lapte sunt înlocuiți treptat cu 32 de dinți adulți. Dinții de lapte din față (incisivi) se pierd de obicei între 6 și 8 ani, iar dinții din spate (canini și molari) nu cad până la 9-13 ani.

Smalțul, stratul care protejează dinții, este mai subțire în cazul dinților de lapte în comparație cu dinții permanenți, iar acest lucru îi face să fie mai predispuși la carii. 

Distanța dintre dinții, des întâlnită la copii, este normală. Dinții de lapte sunt, de obicei, mai mici și lasă loc pentru dinții permanenți.

Chiar dacă îi încurajați să se spele singuri, copiii au nevoie de ajutor la spălatul dinților corect până pe la vârsta de 10 ani.

Pe măsură ce copiii cresc, planificați controale dentare de rutină o dată la 3 luni sau până la o dată pe an, în funcție de recomandările medicului dentist. 

Evitarea alimentelor care conțin zahăr, încurajarea periajului și vizitele la stomatolog vor duce la o bună sănătate dentară.

Foto: https://pixabay.com/