Pe 5 aprilie a fost emisă o alertă în Marea Britanie pentru cazuri de hepatită acută infantilă de origine necunoscută, iar problema a fost confirmată acum în 13 țări, cu peste 190 de cazuri, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), dar pentru a ne ține în alertă, astăzi vă dezvăluim simptomele hepatitei acute infantile și de ce atacă din ce în ce mai mulți copii.

"Investigațiile sunt în curs de desfășurare în toate țările care au confirmat cazuri, dar în acest moment cauza acestei hepatite este încă necunoscută", a declarat Andrea Ammon, director al ECDC, într-o conferință de presă. 

Din nefericire, aceste cazuri au dus la doua decese și la aproximativ 20 de transplanturi de ficat, iar singura explicație posibilă până în prezent este o infecție cu adenovirus, deoarece în cadrul studiilor au fost excluse hepatitele virale A, B, C, D și E.

De asemenea, Ammon a declarat presei că "până în prezent, nu există nicio legătură între cazuri și nu există nicio legătură cu călătoriile" și a precizat că boala a apărut la copii sănătoși anterior. Studiile care au fost efectuate nu au arătat nicio legătură cu vaccinul COVID-19.

Este o patologie relativ frecventă, care de obicei este ușoară, însă acest val de cazuri a tras un semnal de alarmă datorită gravității acestora, deoarece multe dintre ele au dus la transplanturi de ficat.

Ce este hepatita 

Hepatita este o boală care provoacă inflamarea ficatului și alterarea funcționării acestuia. Există 5 tipuri de hepatită virală: A, B, C, D și E, deși nu a fost posibil să se determine care este tipul care a declansat acest focar periculos la copii, deoarece niciunul dintre ele nu apare în studii.

Originea acestei hepatite rămâne, de asemenea, un mister pentru experți, "deși adenovirusul este o ipoteză posibilă, investigațiile sunt în curs de desfășurare pentru a determina agentul cauzal", a precizat OMS într-un comunicat oficial.

Care sunt simptomele hepatitei cu origine necunoscuta

Mulți dintre copiii care s-au îmbolnăvit raportează simptome gastro-intestinale, cum ar fi "dureri abdominale, diaree și vărsături", precum și niveluri ridicate ale enzimelor hepatice (peste 500 UI/L) și icter, deși, potrivit OMS, cei mai mulți dintre ei nu au avut febră.

Aceste cazuri de hepatită severă au afectat în principal copii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani, iar simptomele sunt similare altor hepatite, potrivit ECDC, cum ar fi icter, urină închisă la culoare, simptome gastrointestinale, îngălbenirea pielii, diaree, vărsături, oboseală sau scaune albicioase.