Incertitudinea, anxietatea și starea exterioară a lucrurilor pot face situația dificilă pentru familii și pot complica lucrurile.  

Dar este important să îi ajutați pe copii să se simtă în siguranță, să păstreze rutine sănătoase, să își gestioneze emoțiile și comportamentul și să își construiască reziliența la astfel de situații. 
 
Iată câteva sfaturi de la Academia Americană (AAP), preluate de site-ul specializat  healthychildren.org pentru a vă ajuta familia să treacă peste stresul pandemiei:

Abordează direct temerile copiilor
 
Copiii se bazează pe părinții lor pentru siguranță, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Asigurați-vă copiii că sunteți acolo pentru ei și că familia dumneavoastră va trece împreună prin asta. Răspundeți la întrebări despre pandemie simplu și sincer. Discutați cu copiii despre orice veste înspăimântătoare pe care o aud. Este bine să spuneți că oamenii se îmbolnăvesc, dar reamintiți-le că urmarea pașilor de siguranță, cum ar fi spălarea mâinilor, purtarea de mască pentru acoperirea feței și alegerea de a rămâne acasă în acestă perioadă, pe cât posibil, va ajuta familia.

 

Recunoașteți sentimentele copilului dumneavoastră
 
Spuneți calm, de exemplu, „văd că ești supărat pentru că nu poți petrece timp cu prietenii chiar acum.” Întrebările îndrumătoare pot ajuta copiii mai mari și adolescenții să rezolve problemele.
 
Păstrați legătura cu cei dragi

Copiii se pot îngrijora și despre un bunic care trăiește singur sau o rudă sau un prieten cu un risc crescut de a lua COVID-19. Atunci când vizitele în condiții de siguranță nu sunt posibile, chat-urile video pot ajuta la calmarea anxietății.

Modelează modul de gestionare a sentimentelor prin exemplu personal
 
Discută despre modul în care îți gestionezi propriile sentimente. De exemplu:
 
Sunt îngrijorată pentru bunica, deoarece nu pot merge să o vizitez. Voi pune un memento pe telefonul meu să o sun dimineața și după-amiaza până când este sigur să o văd.”)

Explică-i copilului tău înainte de a ieși din casă, pentru muncă sau sarcini esențiale, de ce e important să faci asta
 
Cu o voce calmă și liniștitoare, spune-le unde mergi, cât timp vei fi plecat, când te vei întoarce și că iei măsuri pentru a te menține în siguranță.
 
Spune-le că oamenii de știință lucrează din greu pentru a afla cum să ajute oamenii care se îmbolnăvesc și că lucrurile se vor îmbunătăți.

Oferă îmbrățișări suplimentare și spune mai des „Te iubesc”

Păstrează rutine sănătoase
 
În timpul pandemiei, este mai important ca niciodată să mențineți ora de culcare și alte rutine. Acestea creează un sentiment al ordinii, care oferă liniște într-un moment foarte incert. Toți copiii, inclusiv adolescenții, beneficiază de rutine care sunt previzibile, dar suficient de flexibile pentru a satisface nevoile individuale.

Structurează ziua
 
Cu rutinele obișnuite eliminate, stabiliți noi programe zilnice. Copiii mai mari și adolescenții pot ajuta la program, dar ar trebui să urmeze o ordine generală, cum ar fi:

*rutine de trezire, îmbrăcare, mic dejun și o joacă activă dimineața, urmată de joacă liniștită și gustare pentru trecerea la sarcinile școlare.

*prânz, treburi, exerciții fizice, ceva timp online cu prietenii și apoi teme după-amiaza.

*timp în familie și lectură înainte de culcare.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE ACEST SUBIECT ȘI DE LA UN EXPERT:

FOTO: SHUTTERSTOCK