Produsele de curățare ar putea fi dăunătoare pentru copiii nenăscuți, avertizează oamenii de ştiinţă. Dezinfectantul, un produs de uz casnic obișnuit, poate fi un factor de risc în cazul copiilor care dezvoltă ulterior astm și eczeme.

Cercetarea, publicată în Occupational & Environmental Medicine, a analizat mii femei însărcinate şi copii.  Oamenii de știință au încercat să afle dacă expunerea mamei la dezinfectanți în timpul sarcinii era legată de o creștere a numărului de diagnostice la copiii lor la vârsta de trei ani.

Ei au descoperit că șansele ca bebeluşii să sufere de astm sau eczeme erau mult mai mari dacă mamele foloseau produsul de curățare până la șase ori pe săptămână.

Cele care nu au folosit niciodată dezinfectanți au avut un risc mult mai mic. Studiul a constatat că femeile însărcinate care folosesc dezinfectanți ar putea avea un risc mai mare ca copiii lor să dezvolte astm și eczeme.

Expunerea la dezinfectanți la locul de muncă a fost legată anterior de astm și dermatită, dar puține studii au analizat riscurile pentru sarcină.

Autorii au scris: "Constatările noastre indică faptul că expunerea [la dezinfectanți] în timpul sarcinii exercită un efect asupra alergiilor la urmași, indiferent dacă mama se întoarce la locul de muncă atunci când copilul are 1 an, și sugerează un efect doar prin expunerea în timpul sarcinii.

"Având în vedere actuala utilizare sporită a dezinfectanților pentru a preveni noi infecții cu coronavirus, este de mare importanță pentru sănătatea publică să se analizeze dacă expunerea prenatală la dezinfectanți reprezintă un risc pentru dezvoltarea bolilor alergice."

foto: shutterstock.com