Social media este unul dintre cele mai puternice și mai utile instrumente din prezent, ajutându-ne să găsim și să împărtășim informații, precum și să rămânem în contact cu prietenii și cunoștințele. Cu toate acestea, la fel ca multe alte lucruri, rețelele de socializare au și riscurile lor: tot ceea ce postăm pe ele poate fi folosit în mod abuziv de alte persoane.

Un exemplu în acest sens sunt fotografiile copiilor noștri, un lucru pe care mulți dintre noi, părinții, îl împărtășim adesea pe rețelele noastre de socializare. În ultimii ani, această acțiune a atras atenția datorită riscului pe care îl reprezintă și au existat chiar inițiative de sensibilizare a părinților care împărtășesc frecvent fotografii ale copiilor lor pe internet.

Franța interzice părinților distribuirea de imagini cu copiii lor pe internet 

Cu toate acestea, Franța dorește să facă un pas mai departe și a introdus recent un proiect de lege care interzice părinților să posteze și să partajeze fotografii ale copiilor lor pe internet.

Potrivit site-ului Le Monde, în urmă cu câteva săptămâni, Adunarea Națională franceză a adoptat un proiect de lege care vizează protejarea dreptului la imagine al copiilor, în special în ceea ce privește fotografiile partajate de părinți pe internet.

Această practică se numește "filial overexposure" și este cunoscută în limba engleză sub numele de sharenting (termen care a fost folosit și în Franța), un anglicism care provine de la share (partajare) și parenting (educație) și care constă în documentarea vieții minorilor pe diferite platforme digitale.

După cum am menționat deja, se estimează că, în medie, peste 1.000 de fotografii ale copiilor noștri circulă pe rețelele de socializare înainte de vârsta de cinci ani în cazul părinților care practică sharentingul. Potrivit parlamentarilor, 1.300 de fotografii circulă pe internet înainte de vârsta de 13 ani, pe lângă faptul că menționează că "50% dintre fotografiile care sunt schimbate în forumurile de pornografie infantilă au fost publicate inițial de părinți pe rețelele lor de socializare".

Proiectul de lege prezentat de deputatul Bruno Studer a fost aprobat în unanimitate în Adunarea Națională, așa că acum trebuie să treacă la Senat și, dacă va fi aprobat, la președinte.

Într-un interviu pentru Le Monde, Studer explică faptul că principalul obiectiv al legii este de a proteja viața privată și demnitatea minorilor: