Tot mai mulţi refugiaţi ajung în România, fugind panicaţi de teama războiului din ţara lor. În România au ajuns în ultimele zile şi foarte mulţi copii. Printre aceştia s-a aflat şi Vitalie, un băieţel în vârstă de 6 ani, care a mers 1500 de kilometri ţinând strâns în mâinile sale micuţe o piatră pe care a adus-o din Ucraina. 

Dacă pentru mulţi ar fi o banală piatră, pentru Vitalie aceasta are o semnificaţie aparte, de aceea o strânge mereu în pumnul său mic şi nu vrea să se dezlipească de ea nicio clipă. 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgență Botoșani a publicat povestea lui Vitalie pe pagina de Facebook. Astfel, toată lumea a putut afla şi poveste pietrei pe care micuţul a adus-o din Ucraina. Vitalie este originar din Harkov, și-a dorit să aibă o amintire din țara lui natală, aflată acum sub asediu. Piatra de care nu se desparte a luat-o chiar din curtea casei sale, dup[ cum notează Adevărul. Vitalie şi mama lui se afla acum în siguranţă în România. Tatăl său a rămas însă în Ucraina pentru a-şi apăra ţara. 

„Tot ce am învățat despre cuvântul #acasă, am uitat când l-am întâlnit pe Vitalie. La șase ani, a ținut strâns în palmă, pe drumul lung spre libertate, o piatră. Și nu era orice piatră. Era piatra care îi amintea de casă. Era casa lui din Harcov pe care așa a înțeles să o păstreze…”, este mesajul postat pe Facebook de ISU Botoșani.