Invazia Ucrainei ne lasă câteva imagini cu adevărat dramatice, pe care am fi vrut să nu fim nevoiți să le vedem, iar una dintre ele este această imagine șocantă publicată de Unicef, cu o mamă rănită din Kiev și copilul ei nou-născut, martori ai violenței războiului.

Capul Olgăi este bandajat, iar corpul îi este plin de răni, în timp ce își alăptează copilul; ambii sunt însoțite de tatăl copilului la marginea patului. Fotografia a devenit virală, fiind un simbol al ororii războiului și al protecției unei mame.

Povestea din spatele fotografiei

Olga este o mamă ucraineană în vârstă de 27 de ani care a fost grav rănită  în timp ce își alăpta bebelușul de șase săptămâni, în apartamentul ei din Kiev.

O rachetă a explodat în apropierea locuinței sale, iar geamurile camerei în care se afla cu fiica ei au explodat și s-au spart, rănind-o pe aceasta. Ea își amintește șocul pe care l-a avut când și-a văzut copilul plin de sânge, temându-se de ce este mai rău.

"Am fost lovită în cap și a început să curgă sânge peste copilul meu. Nu am înțeles, am crezut că este sângele lui", a declarat Olga pentru Reuters, stând pe un pat la Spitalul de Copii Okhmatdyt, unde era tratată.

Mama a acoperit bebelușul cu o pătură și l-a ținut în brațe, protejându-l cu propriul corp, ceea ce a ajutat la prevenirea unor răni grave și probabil i-a salvat viața.

Dmytro, tatăl copilului, a fost trezit de zgomotul sticlei și a sărit să îi protejeze pe amândoi. Atunci a apucat-o pe fată și a putut vedea că sângele aparținea mamei, nu fetei. "Olga, este sângele tău, nu al ei", își amintește Dmytro că i-a răspuns Dmytro.

Olga este tratată pentru multiple tăieturi la cap și pe corp, însă copilul nu a fost rănit, în afară de o zgârietură și câteva vânătăi.

"Spitalul nostru a internat o familie de locuitori din Kiev care a fost rănită în timpul bombardamentelor. Tatăl, Dmytro, spune că el și soția sa au auzit bombardamente puternice noaptea; se apropiau din ce în ce mai mult până când, în cele din urmă, au lovit o clădire din apropierea casei lor, dimineața".

Sursa foto: facebook