Discursul lui Vladimir Putin în care a anunțat că Rusia va recunoaște cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei ca republici independente a fost privit de ucraineni ca o declarație de război.

Și primarul capitalei ucrainene, fostul boxer Vitali Kliciko, a descris declarațiile lui Putin drept o „declarație de război”.

Măsuri de precauție

Afirmațiile i-au înspăimântat pe părinții din Ucraina, care au decis să ia măsuri de precauție suplimentare. Ei au început să își trimită copiii la școală cu stickere pe care le este trecută grupa sanguină, temându-se de bombardamente în contextul în care Kievul se pregătește pentru o invazie a Rusiei.

Stickere cu grupa sangunină, măsura dramatică luată de părinții ucraineni

Mămicile din Ucraina discută pe Facebook și au hotărât să pună stickere pe hainele copiilor când merg la școală, în cazul în care vor avea nevoie de o transfuzie de sânge.

Stikerele conțin informații despre grupa sanguină, numele părinților, numerele de telefon. Și școlile au început să îi pregătească pe copii pentru posibile atacuri.

Ucraina: Școlile îi pregătesc pe copii de un posibil atac rusesc

În 2014, separatiștii pro-ruși au deschis focul asupra unui grup de elevi care mergeau la școală. Pericolul unui atac din partea Rusiei determină acum școlile din Ucraina să-i pregătească pe copii pentru ce este mai rău. Elevii învață să recunoască muniția și armele de foc, dar și cum să procedeze în situații critice. 

Între timp, în Ucraina au început lecțiile deschise în școlile gimnaziale și licee iar militarii îi instruiesc pe copii și adolescență cum să folosească armele. La școala 209 din Kiev copiii au putut vedea aruncătoarele de rachete și de grenade, armele de asalt și cum arată proiectilele.

Foto shutterstock.com