Mulţi părinţi sunt nerăbdători să îşi vadă copiii citind şi fac un titlu de mândrie din faptul că micuţii lor ştiu literele încă dinainte de a merge la şcoală. În ultimii ani chiar se poate vorbi despre aşteptări din partea învăţătorilor ca elevii să ştie deja să citească atunci când se aşează prima oară în bănci; iar cei care se descurcă mai greu simt o presiune foarte mare pe umerii lor. Specialiştii atrag, însă, atenţia că nu este deloc indicat să obligi copilul să citească înainte de vârsta de 6 ani deoarece creierul lui nu este pregătit pentru această "sarcină".

 

Fiecare copil are ritmul lui de dezvoltare, iar părinţii trebuie să înveţe să respecte acest lucru. Asta înseamnă inclusiv să nu îl forţezi să înveţe să citească doar pentru că aşa îţi doreşti tu, pentru că un alt copil din familie a reuşit asta încă dinainte de a merge la şcoală sau pentru că nu vrei ca al tău să fie mai prejos de fiul unei prietene.

Majoritatea învaţă literele încă de la vârste fragede, unii reuşesc să îşi scrie numele cu litere mari de tipar, alţii reuşesc să le recunoască în cărţile pentru copii şi chiar să citească anumite cuvinte. Dar a citi, efectiv, înseamnă mai mult decât a şti literele şi a reda cuvinte scrise într-o carte. A citi înseamnă şi a înţelege sensul complet al unui text, iar creierul unui copil mai mic de şase ani nu este pregătit pentru asta.

Dacă cel mic are o aplecare spre citit, bineînţeles că trebuie încurajat. Dar niciodată nu ar trebui presat să înveţe, pentru că nu vei reuşi decât să îi creezi o stare de confuzie şi chiar o aversiune faţă de citit.

Când este copilul pregătit să înveţe să citească

Neuroştiinţa, domeniul care se ocupă cu analiza funcţiilor creierului pentru a descoperi cele mai bune tehnici de învăţare, arată că a presa un copil să facă anumite lucruri înainte de a fi pregătit pentru asta este fundamental greşit.

Specialiştii atrag atenţia că un copil va reuşi să citească doar atunci când creierul lui a finalizat etapele necesare de dezvoltare. Acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de 6 ani, când lobii temporali şi parietali şi cortexul superior sunt dezvoltate suficient pentru a le permite să execute activităţi complexe precum lectura. Datorită conexiunilor care se formează în aceste zone din creier un copil reuşeşte să îşi focalizeze atenţia în timpul unei activităţi cum este cititul şi să proceseze, să organizeze şi să înţeleagă informaţiile.

Greşeli de evitat când înveţi copilul să citească

Toţi părinţii ştiu că un copil nu trebuie comparat niciodată cu altul şi totuşi o fac. Nu îi cere niciodată unui copil să înveţe să citească doar pentru că altul de vârsta sa o face; nu îi da niciodată exemplu un alt copil, făcându-l pe al tău să se simtă neapreciat. Nu îţi desconsidera propriul copil doar pentru că învaţă mai greu să citească sau pentru că nu reuşeşte să o facă înainte de a fi, fizic, pregătit pentru asta.

A învăţa să citeşti înseamnă să fi memorat literele, să reuşeşti să le pui alături în cuvinte atunci când le vezi pe foaie şi să pui alături cuvintele în propoziţii şi fraze, înţelegându-le sensul împreună, în acelaşi timp. Nu toţi copiii au memoria la fel de antrenată, motiv pentru care unii învaţă mai repede, alţii mai încet. Nu înseamnă că unii sunt mai inteligenţi şi alţii mai puţin.

Nu forţa copilul să înveţe să citească înainte de 6 ani! Vei reuşi doar să îl timorezi, să se teamă şi să nu reuşească să se concentreze. Încearcă, în schimb, să transformi această activitate în una distractivă, pentru a-l provoca să reuşească şi să se perfecţioneze.

Găseşte o metodă pentru a-i stârni interesul pentru lectură şi aşteaptă să se simtă pregătit să citească. Citeşte-i poveşti şi lasă-l să vadă literele din carte, iar dacă îţi pune întrebări, răspunde-i cu toată deschiderea.

Apetitul pentru citit se educă de la vârste fragede, în timp. Vei vedea că, atunci când este momentul potrivit, copilul va învăţa foarte repede şi se va perfecţiona. De altfel, studiile realizate de specialişti arată că un copil de 6-7 ani învaţă să citească în doar 3 săptămâni! Prin urmare, nu are rost să îl "chinui" înainte de această vârstă, dacă nu arată o înclinaţie deosebită spre această activitate.

Sursa foto: shutterstock.com