Gâdilarea copiilor poate face mai mult rău decât bine. În timp ce mulți dintre noi ar dezaproba acest lucru, un studiu a arătat că doar 32% dintre respondenți s-au bucurat de gâdilat, alți 32% au avut un răspuns neutru, iar restul de 36% au spus că nu le place. Cu toții am fost, din când în când, gâdilați în copilărie, așa că presupunem că este normal. 

Copiii, în special cei care se gâdilă, nu se pot opri din râs atunci când sunt gâdilați, chiar dacă urăsc acest lucru. Acel râs reflexiv le dă părinților iluzia că acel copil se bucură cu adevărat, chiar dacă nu este așa. Într-un studiu realizat în 1997 la Universitatea din California, oamenii de știință au descoperit că gâdilatul nu creează aceeași fericire ca atunci când o persoană râde la o glumă amuzantă. Gâdilatul creează doar o iluzie exterioară că persoana râde.

Gâdilatul poate fi o formă de dominare 

O persoană care se gâdilă își pierde controlul asupra ei însăși. Lupta pentru a obține controlul poate fi umilitoare pentru un copil și poate lăsa amintiri neplăcute pentru o perioadă lungă de timp. Atunci când adulții gâdilă copiii, de cele mai multe ori vor să se distreze, dar asta nu înseamnă că rezultatul nu este dăunător.

Potrivit doctorului Richard Alexander, profesor de biologie evolutivă la Universitatea din Michigan, gâdilatul poate fi o formă foarte bună de dominare, iar râsul este un mod evolutiv de a arăta supunere.

Gâdilatul, folosit ca tortură în trecut 

Gâdilatul a fost folosit ca metodă de tortură în trecut. În timpul dinastiei Han din China, gâdilatul era o metodă de tortură a nobilimii, deoarece nu lăsa urme și victima își putea reveni rapid și ușor. A fost populară și în Japonia, unde a fost inventat un termen special pentru ea: kusuguri-zeme, care înseamnă "gâdilat fără milă".

Vernon R. Wiehe de la Universitatea din Kentucky a studiat 150 de adulți care au fost abuzați de frații lor în copilărie. Mulți dintre subiecții studiului au raportat gâdilatul ca fiind un tip de abuz fizic. Studiul a concluzionat că gâdilatul poate provoca reacții fiziologice extreme la victimă, cum ar fi vărsături și pierderea cunoștinței din cauza incapacității de a respira.

Poate provoca crize de râs incontrolabile 

Gâdilatul poate provoca crize de râs incontrolabile, care sunt greu de oprit. Râsul provocat de gâdilatul continuu poate ajunge la un asemenea punct încât persoana gâdilată poate să nu mai poată respira corect sau îi este imposibil să își dea seama că se află într-o situație periculoasă. Ceva care a început ca o "distracție" ar putea provoca complicații medicale grave.