Un aspect foarte relevant pe care specialiștii îl iau în considerare este faptul că copiii sunt ca niște bureți, observând cât de normalizată este atitudinea de conviețuire cu alcoolul ar putea avea un impact direct asupra modului în care aceștia se raportează la băuturile alcoolice.

Trebuie chiar remarcat faptul că, indiferent de vârsta copiilor, atunci când se confruntă sau trăiesc situații de acest gen în care părinții lor beau și este vorba chiar de alcoolism, aceștia pot experimenta tristețe, durere, furie și neputință pentru că sunt nevoiți să trăiască acest lucru în nucleul care ar trebui să le ofere cea mai mare încredere și siguranță, iar în unele cazuri, pot fi expuși la violență fizică sau verbală.

Într-o astfel de situație, cel mai indicat este să apelezi la ajutorul unui specialist pentru a combate efectele consumului excesiv de alcool.

Fără îndoială, problemele generate de alcool sunt destul de complexe și dăunătoare; atât pentru sănătate, cât și pentru percepția pe care o are familia și mai ales copiii care trebuie să trăiască cu ea.

De asemenea, studiile au arătat că obiceiurile părinților par a fi deosebit de puternice.

Un adolescent are de două ori mai multe șanse de a se îmbăta în mod repetat dacă și-a văzut părinții în stare de ebrietate prin consumul de alcool, chiar dacă acest lucru s-a întâmplat doar în câteva ocazii.

Și, potrivit autorilor, este importantă și supravegherea părinților. Dacă părinții nu știu unde se află copiii lor sâmbătă seara sau îi lasă să se uite la filme cu rating 18+ nesupravegheați, este mai probabil ca aceștia să fi consumat băuturi alcoolice.

Prietenii adolescenților au, de asemenea, un impact asupra comportamentului de consum de alcool al tinerilor.