Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunţat că toţi copiii refugiaţi din Ucraina, care au ajuns în ţara noastră, vor beneficia de aceleaşi drepturi în şcoli precum elevii români. 

Conform datelor anunţate luni, în România au ajuns aproximativ 30.000 de minori din Ucraina.

„Toți copiii ucraineni aflați pe teritoriul României, inclusiv cei care nu solicită protecție, potrivit legii azilului, vor beneficia de drept la educație în unitățile de învățământ din România, în aceleași condiții cu antepreșcolarii, preșcolarii și elevii români. Acești copii vor avea drept la cazare gratuită în internatele școlare, drept de alocație de hrană, drept de a primi rechizite, îmbrăcăminte, încăllțăminte și manuale”, a anunțat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Copiii ucraineni vor avea de asemenea acces gratuit la examinare medicală, vaccinare, dar şi de gratuite pentru toate categoriile de transport prevăzute de lege.

Dan Cărbunaru a mai anunţat că „Ministerul Educației va putea aproba un număr suplimentar de locuri în limita a 20% din capacitatea de școlarizare. Această măsură vine în completarea dispozițiilor pe care ministrul Educației le-a anunțat deja încă de la debutul crizei, permitându-le studenților din Ucraina să se înscrie la cursurile din România pentru a avea continuitate la studii”.

Toţi refugiaţii care sunt cazaţi în spațiile instituțiilor de învățământ preuniversitar de stat sau privat să asigure o subvenție de 50 de lei/zi pentru cazare și de 20 lei/persoană/zi pentru masă, timp de 90 de zile.