Anxietatea la copii este o problemă de sănătate obişnuită şi comună care, dacă nu este tratată în mod corespunzător, poate să persiste şi la vârsta adultă. O cincime dintre copiii din întreaga lume au simptome de anxietate. Mulți părinți se întreabă cum să crească copii care pot depăși anxietatea.

Simptomele anxietăţii pot fi dificil de observat, dar cu cât părinţii observă mai devreme semnele, cu atât mai repede profesioniştii în domeniul sănătăţii mintale pot ajuta părinţii şi copiii să înţeleagă ce se întâmplă.

Netratată, anxietatea la copii poate avea consecințe în planul dezvoltării emoționale și cognitive, afectează stima de sine, abilitățile de relaționare și socializare, performanța școlară, fericirea și starea de bine, iar fricile îi pot ocupa o parte prețioasă din timpul dedicat dezvoltării sale personale.

Anxietatea creşte prin fiecare evitare

Copiii cu anxietate ar putea începe să evite situaţiile care induc anxietate. Acest comportament poate facilita un ciclu care le face temerile din ce în ce mai mari.

Semnele comune ale anxietăţii la copii sunt:

- dificultăţi de concentrare

- probleme de somn, udarea patului sau vise urâte

- nu mănâncă în mod corespunzător

- lipsa de încredere pentru a încerca lucruri noi sau incapacitatea de a face faţă unor probleme simple, de zi cu zi

- evitarea activităţilor de zi cu zi, cum ar fi întâlnirea cu prietenii sau ieşirea în public sau la şcoală

- incapacitatea de a vorbi în anumite situaţii sociale.

Simptome fizice:

- folosirea frecventă a toaletei

- lăcrimare

- dureri de cap

- ameţeli

- transpiraţie

- dureri de stomac

- greaţă

- crampe

- vărsături

- agitaţie.

Tantrumurile, iritabilitatea sau sfidarea ar putea fi interpretate greşit ca fiind probleme de comportament nerespectuos, dar anxietatea ar putea fi cauza de bază. Refuzul de a-şi face temele ar putea fi din cauză că sunt anxioşi că vor face greşeli.

Anxietatea socială

Multe simptome ale anxietăţii sociale sunt asemănătoare cu cele ale anxietăţii generale, dar apar în mediile sociale. Copiii care se luptă cu anxietatea socială ar putea prezenta aceste semne, potrivit Spitalului Naţional pentru Copii din Washington, DC, Centrului Naţional de Anxietate Socială şi Clinicii Mayo:

- evitarea sau refuzul de a merge la şcoală

- refuzul de a vorbi în contexte sociale sau de a vorbi pe un ton moale sau scăzut

- abilităţi sociale slabe, cum ar fi teama de străini sau faptul că nu face contact vizual

- teama sau dificultatea de a folosi toaletele publice, de a vorbi la telefon, de a da spectacole în public, de a mânca în faţa altora, de a fi chemat în clasă sau de a fi separat de părinţi

Simptome fizice:

- bătăi accelerate ale inimii

- tremur

- dificultăţi în a-şi controla respiraţia

- senzaţia că mintea lor a devenit goală

- tensiune musculară.

Tratament anxietate

Cel mai bun tratament pentru tulburările de anxietate este terapia cognitiv-comportamentală care implică un anumit nivel de terapie de expunere, care îi poate ajuta pe copii să se simtă confortabil făcând lucrurile de care se tem.

Foto Imago