Specialiștii sunt întrebați din ce în ce mai des când pot copiii care au trecut prin COVID să revină la joacă sau la activități sportive, fără restricții sau riscuri. Medicul Mihai Craiu vine în ajutor părinților cu sfaturi utile.

Medicul Mihai Craiu consideră că toți copiii care au avut forme medii și grave ale COVID pot reveni la activitățile sportive doar după un consult medical și efectuarea unei electrocardiograme. În schimb, cei care au avut forme ușoare, pot face sport la trei zile de la însănătoșire.

„După forme asimptomatice sau foarte ușoare poate merge la activitățile sportive pe care le făcea înainte de COVID-19 la 72 ore de la dispariția totală a semnelor de boală, dacă nu a avut miocardită în cadrul bolii recente”, a explicat medicul Mihai Craiu pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

În cazul formelor medii și grave, copiii au nevoie de un consult medical înainte de a reveni la activitățile obișnuite.

„După forme medii (febră 4 zile sau mai mult asociată cu dureri musculare intense sau cu stare de rău prelungită) este necesar un consult medical și este utilă efectuarea unei electrocardiograme (EKG) pentru a decide dacă este copilul în siguranță la sport”, a precizat medicul Craiu.

Mesajul integral al medicului:

"Acum când sunt mii de copii care au trecut recent prin boala COVID-19 și fiecare părinte reacționează, la situația aceasta, în funcție de firea să ("nu mai alerga căci iar vei răci", "gata cu văicărelile, de azi mergi iar la sală, la fotbal/baschet/judo etc), se ridică întrebarea când ar putea un copil să revină la joacă sau sporturi, fără restricții sau riscuri anticipabile.

Întrebarea este extrem de actuală, acum când 5% din spitalizările pentru infecție SARS-CoV-2 în UE și SUA sunt reprezentate de copii. Adică de 4 ori mai mult decât în valurile precedente. Datorită contagiozității foarte mari a varianei Omicron se infectează extrem de mulți copii în același timp (mai mulți și că proporție față de adulți, comparativ cu 2020-2021!) și în acest fel sunt în creștere spitalizările pediatrice.

Boala actuală este în general ușoară, virusul având o "predilecție" în a afecta mai mult căile aeriene superioare și mai puțîn plămânii (comparativ cu Delta). Din acest motiv riscul individual de spitalizare este cu o treime până la 50% mai mic, pentru fiecare copil infectat. 

Deci copilul se vindecă și iese din izolare... Când merge la sport?

După forme asimptomatice sau foarte ușoare poate merge la activitățile sportive pe care le făcea înainte de COVID-19 la 72 ore de la dispariția totală a semnelor de boală, dacă nu a avut miocardită în cadrul bolii recente.

După forme medii (febră 4 zile sau mai mult asociată cu dureri musculare intense sau cu stare de rău prelungită) este necesar un consult medical și este utilă efectuarea unei electrocardiograme (EKG) pentru a decide dacă este copilul în siguranță la sport.

Semne de alarmă la acei copii care reiau sportul după COVID-19 :

1. Palpitații intense

2. Dureri precordiale

3. Amețeală la eforturi minime

4. Leșin la sport

5. Dispnee (respirație grea) la eforturi minime, eforturi pe care le făcea copilul cu mare ușurință, anterior bolii.

Panica nu ajută la nimic iar privarea de sport și de mișcare nu reprezintă o soluție, acum în era obezității la copil. Pentru prevenirea excesului ponderal că urmare a scutirii nejustificate de sport este necesară o evaluare medicală. Și EKG, după forme cu miocardită sau după episoade COVID-19 de severitate medie/mare."

În valul Omicron, aproximativ 5% dintre spitalizările COVID în UE și SUA sunt reprezentate de copii.

Foto Facebook