Mierea nu este un aliment potrivit pentru bebeluși. Cele mai multe mămici sunt speriate de boala pe care mierea o poate provoca bebelușilor, o boală rară, care poate deveni fatală și anume botulism.

Botulismul este provocat de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum, care se regăsește în mierea brută. Bacteriile care pot provoca aceast tip de infecție sunt prezente în natură, pe florile plantelor polenizate de albine.

Un alt aspect de semnalat în cazul mierii și de care mămicile sunt speriate este că de cele mai multe ori mierea este consumată în stare naturală, ca atare, fără a fi sterilizată sau pasteurizată. Chiar dacă s-ar pasteuriza, specialiștii spun că riscul de botulism tot ar putea să fie mare.

Chiar dacă și medicii spun despre botulism că este o afecțiune gravă, riscul de botulism infantil este foarte mic, iar dacă diagnosticul este pus la timp, este o afecțiune care se poate trata.

Botulismul se manifestă la bebeluși sub următoarea formă: micuții se constipă, salivează foarte mult, în exces, mușchii feței sunt slăbiți și dezvoltă probleme la înghițire. Paralizia se instalează ăn mod descendent, de la cap la picioare.

Tratamentul pentru botulism în cazul bebelușilor implică de cele mai multe ori intubarea pentru a preveni insuficiența respiratorie. Vestea bună este că bebelușilor le este permis să consume miere după vârsta de 1 an, moment în care medicii și specialiștii consideră că sistemul digestiv este complet dezvoltat și poate face față provocărilor date de alimentație. 

Sursă foto: Shutterstock