Alăptarea este un moment numai bun pentru ca legătura dintre mamă și copil să pornească cu dreptul, dar poate fi în același timp și o situație deloc plăcută. Există situații când clipele frumoase se transformă în probleme reale. 

Experiența minunată a alăptării presupune și multe întrebări pentru care mamele nu găsesc repede un răspuns sau nu găsesc răspunsul potrivit și se ajunge în situația de a renunța la alăptare. Pentru a nu avea parte de astfel de experiențe, îți prezentăm câteva dintre cele mai frecvente probleme pe care le poți întâmpina în alăptare.

1. Prinderea mamelonului cu gura este una dintre cele mai frecvente probleme din alăptare. Dacă bebelușul tău nu vrea să prindă mamelonul cu gura, nu te descuraja. Există câteva indicii care te te vor ajuta să depistezi din timp această problemă, astfel încât să rezolvați treburile din mers: te dor mameloanele în timpul alăptării, buzele bebelușului sunt retrase, auzi zgomote puternice de la bebeluș în timp ce suge, bebelușul scade în greutate. 

Tot ce trebuie să faci este să te relaxezi și să consulți medicul dacă problema persistă la fiecare alăptare.

2. Durerea de mameloane este normală în primele zile ale alăptării, dar acest lucru nu înseamnă și că trebuie să stai să suporți acest lucru. Cauzele sunt multe, dar cea mai frecventă este poziționarea greșită. Încearcă pe cât posibil să extragi tot laptele din sâni în timpul meselor, iar dacă bebelușul nu a făcut asta, atunci trebuie să apelezi la pompa de sâni. Folosește comprese calde și reci ca să calmezi mameloanele inflamate.

3. O altă problemă des întâlnită în rândul mamelor care alăptează sunt mameloanele crăpate. Problema trebuie tratată rapid, încă de la început pentru a evita apariția infecțiilor. Iată câteva recomandări pentru a trece mai ușor peste aceast disconfort:

  • Pune lapte matern extras pe mameloane ca să le vindeci. 
  • Stimulează debitul de lapte înaite de mese tot cu ajutorul unor comprese calde.
  • Apelează la mameloanele din silicon.
  • Ai grijă la poziționarea bebelușului în timpul alăptării.
  • Cere ajutor specializat dacă problema persistă și crăpăturile nu se vindecă.

4. În cazul în care te confrunți cu mameloane ombilicate sau aplatizate, pentru o alăptare reușită trebuie să știi ce ai de făcut. Iată mai jos câteva sfaturi simple, dar care te pot ajuta enorm în primele zile cu bebelușul:

  • Folosește degetele pentru a-ți extinde mameloanele.
  • Discută cu medicul și despre această problemă.
  • Pentru o alăptare lină și fără probleme, tot ce trebuie să faci este să-ți încurajezi bebelușul să prindă corect mamelonul.
  • Creează o atmosferă calmă și relaxată în jurul vostru atunci când vine ora mesei. Ține bebelușul atașat la sân, direct pe piele.

Aceste momente sunt unice și trebuie ca tu și bebelușul să vă cunoaște-ți foarte bine pentru ca lucrurile să decurgă fără probleme. O stare de bine este lucrul care contează cel mai mult pentru voi în primele zile de viață.