Consumul de bere a fost încurajat multă vreme la mamele care alăptau, din convingerea că această băutură ar stimula lactația. Studiile au arătat, însă, că între cele două nu există o legătură, iar experții atrag atenția că băutura trebuie consumată cu moderație și în niciun caz foarte aproape de momentul în care este hrănit bebelușul la sân.

Alcoolul trece în lapte

Consumul moderat de bere este sigur în timpul alăptării, spune Krystyn Parks, dietetician pediatric și consultant în alăptare. Deși alcoolul ajunge în laptele matern, o bere pe zi nu este un risc pentru sugar.

Jessica Madden, medic pediatru neonatolog, subliniază și ea că moderația este cuvântul cheie și atât timp cât copilul nu este alăptat imediat după ce mama a consumat alcool.

„Este indicat să aștepți cel puțin două ore înainte de a alăpta sau de a folosi pompa de sân pentru a hrăni bebelușul din biberon. Alcoolul a fost depistat în laptele matern, iar nivelurile cele mai ridicate sunt la 30-60 de minut după consumarea unei băuturi”, a explicat dr. Madden.

Prin urmare, miturile transmise din generație în generație privind consumul de bere în timpul alăptării (unele femei chiar povestesc că mamele sau bunicile le-au învățat să bea bere chiar în timp ce țineau bebelușul la sân) au fost demontate definitiv.

„Expunerea unui sugar la bere prin intermediul laptelui matern atunci când consumul este dincolod e limita moderației (una pe zi) poate comporta riscuri precum încetinirea dezvoltării copilului, stoparea creșterii, probleme cu somnul, plâns exagerat, agitație, dar și scăderea cantității de lapte și luare în greutate”, subliniaza Jessica Madden.

Concret, consumul exagerat de alcool poate inhiba reflexul de ejectare a laptelui matern, iar copilul va primi mai puțin lapte în timpul meselor. Cu cât el va suge mai puțin, cu atât mai puțin lapte va produce mama, atrage atenția Krystyn Parks. 

„Amuzant este că se crede că orzul și hameiul ar stimula producția de lapte matern. Dar nu există niciun studiu care să suțină această teorie. Nimic nu stimulează lactația mai bine decât extragerea laptelui din sâni”, subliniază Parks, care le recomandă, totuși, celor care cred în această teorie, să consume bere fără alcool.