Cu siguranță, de-a lungul timpul, ai auzit mămici povestind despre prima "notă" primită de copilul lor imediat după venirea pe lume. 

Denumită scorul APGAR, această notă reprezintă de fapt un sistem standard de evaluare clinică a bebelușului nou-născut. 

Copilul este evaluat imediat după naștere - la 1 minut, respectiv 5 minute. Scorul APGAR îl va ajuta pe medicul neonatolog să stabilească dacă bebelușul are nevoie de tratament încă din primele clipe de viață. 

Ce trebuie să știi este că stabilirea scorului APGAR este un proces rapid, simplu de efectuat și nedureros. 

La un minut de la venirea pe lume, și apoi după alte 5 minute, medicul neonatolog va evalua cinci elemente pentru a putea stabili "prima notă" a bebelușului tău. 

  • Colorație;
  • Frecvență cardiacă;
  • Reactivitate la stimuli;
  • Tonus muscular;
  • Respirație.

Virginia Apgar este una dintre femeile pionier ale neonatologiei și cea care a propus pentru prima dată o metodă de evaluare a nou-născutului la 1 minut după naștere. 

După numele celebrului medic specialist american în anestezie obstetricală s-a propus și un acronim pentru memorarea semnelor ce trebuie evaluate imediat după venirea pe lume a unui bebeluș. 

A – appearance (colorație);

P – pulse (frecvență cardiacă);

G – grimace (reactivitate la stimuli);

A – activity (tonus muscular);

R – respiratory effort (respirație).

Care este semnificația scorului APGAR?

Fiecare semn din lista de mai sus este notat cu o valoare cuprinsă între 0 și 2, 2 semnificând aspect normal, 1 - diminuat, 0 - absent. 

Scorul APGAR este suma tuturor acestor valori și poate fi cuprinsă între 0 și 10. 

În cazul în care scorul calculat la 5 minute după nașterea bebelușului este sub 7, copilul se reevaluează la fiecare 5 minute, până la 20 de minute. În astfel de situații, scorurile obținute sunt înregistrare în fișa copilului. 

Valorile scorului APGAR:

În cazul în care scorul este cuprins între 8 și 10, starea bebelușului este una bună sau excelentă. Micuțul nu va avea nevoie decât de îngrijirea specifică unui nou-născut. 

Atunci când scorul are o valoare cuprinsă între 5 și 7, nou-născutul are o stare relativ bună, însă va fi necesar suportul pentru respirație. 

Dacă scorul este sub 5, bebelușul trebuie pus la incubator pentru a beneficia de căldură, lumină și oxigen. 

De reținut: scorul APGAR nu a fost gândit pentru a prezice starea de sănătate și dezvoltare a bebelușului pe termen lung. Nou-născutul poate fi perfect sănătos deși, la 5 minute după venirea pe lume, a avut un scor APGAR mic. Cu alte cuvinte, acesta măsoară doar starea de sănătate a copilului imediat după naștere.