În prima parte a anului 2020, Netflix propune spectatorilor săi un serial după minunatul roman cavaleresc, dar și de aventuri al lui Tonke Dragt, iar la scrierea scenariului acestui filmul plin de aventuri, magie, dragoste și umor este invitată să participe și autoarea.

Scrisoarea pentru rege este a doua și cea mai cunoscută carte a scriitoarei neerlandeze Tonke Dragt, de fapt, capodopera ei, un roman cavaleresc plin de romantism despre un tânăr nobil care a salvat o țară.

Cartea iese de sub tipar în 1962, iar în 1963 e desemnată cea mai bună carte pentru copii și tineret a anului. În 2004, juriul celui mai important premiu literar neerlandez a recunoscut-o drept cea mai bună carte pentru copii din ultimii zece ani. Scrisoarea pentru rege este chiar mai mult decât atât, fiind considerată cea mai bună carte pentru tineret apărută în Țările de Jos în a doua jumătate a secolului XX.

Cartea a avut mai mult de douăzeci de ediții doar în Țările de Jos, iar tirajul ei total a depășit un milion de exemplare. Câștigătoare a mai multor premii prestigioase și având mii de ediții, cartea a fost tradusă în multe limbi ale lumii.

Care e de fapt secretul succesului acestei povești? Probabil că lumea are mereu nevoie ca undeva, măcar în cărți și filme, să existe cavaleri nobili care să nu-și încalce niciodată cuvântul, să nu-și trădeze aproapele și să nu-și înșele prietenii, niște cavaleri înfocați și viteji. Anume ei sunt capabili să lupte și să-i învingă pe trădătorii răi și ticăloși.

Scrisoarea pentru rege este un roman cavaleresc, de aventuri, dar și unul educativ. Scris în 1962, el respectă canoanele literaturii secolului XIX: dueluri, o doamnă frumoasă, o misiune secretă, prieteni și trădători, iar autoarea inventează cu mult talent locuitori absolut minunați, emotivi și înduioșători ai unei lumi în care sunt nevoiți să se îndoiască, să ia hotărâri dificile și să-și urmeze menirea. 

Povestea începe într-o noapte, într-o capelă, unde cinci tineri așteptau să fie învestiți cavaleri. Printre ei se află și Tiuri, cel mai mic dintre ei. Băiatul nu are decât șaisprezece ani.  Tânărul și viteazul erou Tiuri primește de la un cavaler aflat pe patul de moarte o scrisoare care, cu orice preț, trebuie să ajungă la rege. Tiuri, băiețelul care vizează să devină un cavaler adevărat, își asumă această misiune. El nu știe prin câte pericole va trebui să treacă, dar desigur că le va trece și nu le va trece oricum. În toate situațiile, Tiuri se va comporta respectând un cod al onoarei, chiar și atunci când îi e groază, când întâlnește în cale pericole și când are îndoieli.

Așadar, vă invităm să citiți Scrisoarea pentru rege care vă poate oferi o lectură reconfortantă în vremuri tulburi, mai ales dacă vă plac aventurile, pericolele, cavalerii și legendele!

Câteva cuvinte despre Tonke Dragt

S-a născut în 1930, în Batavia (Indonezia). Când a început cel de-al Doilea Război Mondial, toți cetățenii neerlandezi din Asia de Sud-Vest au fost luați prizonieri de către armata japoneză și încarcerați în lagăre. Acolo, în unul dintre acele lagăre, Tonke împreună cu prietenele sale au început să alcătuiască povești și să le spună copiilor mai mici. După război, Tonke Dragt s-a întors în Țările de Jos, a absolvit Academia de Arte de la Haga, a devenit profesoară de desen și uneori ea spunea poveștile sale elevilor. În 1958 a început să publice în reviste. Talentul ei a fost remarcat de cei de la Editura Leopold, care i-au propus o colaborare. Această colaborare i-a adus scriitoarei un succes mondial și continuă până în ziua de azi.