Îi învățăm pe copiii noștri tot felul de lucruri pentru a fi în siguranță. Le spunem să nu pună mâna pe aragazul fierbinte, să se asigure înainte să traverseze strada sau să se ferească de curentul electric. Cel mai adesea însă părinții amână discuțiile despre siguranța corporală, din jenă sau pentru că nu știu cum să abordeze acest subiect.  

Din această carte copiii pot afla despre emoții, spațiul personal, părțile intime, siguranța corpului, secrete, consimțământ și relații bazate pe respect.

Citind această carte copiii vor putea să identifice sentimentele de siguranță și nesiguranță și vor ști să recunoască semnalele de avertizare pe care corpul lor le trimite. Acestea sunt: broboane de transpirație, inima care bate cu putere, golul din stomac, pielea de găină, lacrimile sau nevoia de a merge la baie.

Mai multe cărți din rubrica CARTE DEPICI

Vor putea, de asemenea, să știe clar care este rețeaua lor de siguranță, persoanele la care să apeleze în caz de nevoie, acasă, la grădiniță sau la școală. Această rețea poate fi alcătuită din mama, tatăl, o mătușă, o bunică, un bunic sau o profesoară, iar copilul trebuie să știe că atunci când are o problemă sau se simte speriat poate să apeleze la cineva de încredere din această rețea.

Prin ilustrații simpatice copiii pot învăța să facă diferența între surprize, cel mai adesea plăcute și întotdeauna dezvăluite, și secrete, care îi pot face să se simtă prost și le pot aduce neplăceri. 

Există un capitol despre numele corecte ale părților intime. Autoarea recomandă cuvintele din cărțile de anatomie, dar puteți alege să mai păstrați denumirile “de animale” ale acestor zone, cocoșel sau păsărică. Nu există desene explicite în carte și este alegerea fiecăruia dintre noi cum vorbim despre acest subiect. Depinde de vârsta copilului, bineînțeles.

Altă regulă importantă care apare în paginile acestei cărți este respectarea limitelor personale. Copiii sunt învățați că nimeni nu are voie să le atingă zonele intime. Atingerile permise sunt cele ale mamei la baie sau cele ale medicului, numai în prezența părinților și după ce a cerut permisiunea acestora.

La sfârșitul cărții există o serie de întrebări pentru părinți, bone sau educatori menite să îi ghideze pe aceștia spre discuții sincere cu copiii. Aceste discuții vor ajuta la dezvoltarea abilităților și cunoștințelor copilului despre siguranța lui corporală și îi vor spori încrederea în sine și convingerea că are puterea să ia atitudine. 

Să fie stăpânul corpului lui este probabil una dintre cele mai importante lecții pe care o putem oferi copilului nostru, este fundația siguranței lui corporale în fața abuzurilor sexuale.

Carte a apărut la Editura Gama, are 40 de pagini și este recomandată copiilor peste 3 ani.

Jayneen Sanders este un autor cu experiență, editor, profesor de școală elementară, mamă a trei copii și un avocat activ pentru siguranța corporală a copiilor. 

În română mai găsiți de aceeași autoare “Nu înseamnă nu” apărută tot la Editura Gama și “Mă iubesc așa cum sunt” la Editura Litera.