Știi ce este un ștrudel?  Vei fi tentat să spui că este un desert bun-bun cu mere sau brânză, în care pui sau nu stafide, peste care presari sau nu zahăr pudră.

Dar dacă te cheamă Luna răspunsul este “ștrudel e un ștrumf călare pe un pudel“.

Pentru că Luna este o fetiță cu păr neastâmpărat, care știe cum se termină toate poveștile, știe cum se pronunță toate cuvintele și care… se plictisește.

Fetița aceasta neastâmpărată vrea să schimbe finalul poveștilor și să inventeze cuvinte noi, în așa fel încât nimeni să nu se mai plictisească.

Ingredientul ei secret este un borcan de dulceață specială, glumeață, care are gust bun și face să apară chestii distractive la fiecare lingură.

Cu așa ingredient apar cuvinte ca: “fructișag” – atunci când furi fructe sau “saramurai” – un samurai care s-a bălăcit prea mult în mare.

Cei din jur află că există și vârcolaci buni, care îți vin în ajutor și care se numesc “vârcolaci de salvare” sau că portocalele liniștite sunt niște “portocalme”.

Cu ajutorul cuvintelor sucite, Luna aduce zâmbete pe fețele oamenii pe care îi întâlnește.

Duduia Cârlionț, așa cum îi spune bunicul, inventează un cuvânt pentru orice: cozomacii sunt cozonacii cu mac, iar cei cu nuci se numesc, evident, cozonuci.
 
Și are tot felul de dileme legate de cuvinte: nu i se pare corect să existe împărțirea fete-băieți, iar în cazul lucrurilor să nu fie tot așa. Crede că ar fi normal ca la mâini să avem 5 degețele și 5 degeței, să avem piciorușe și picioruși, să mâncăm papanași și papanașe și să ne plimbăm cu biciclete și bicicleți.

Pentru că nu îi ajunge doar să inventeze cuvinte, Luna inventează o grădină zoologică paradoxală, cu animale domestice care sunt... exotice. Ba chiar unele dintre animale sunt actori, ca Oaia Beee A(c)trice.

Și pentru că poveștile sunt mereu la fel, ea decide ca regele animalelor să fie… șoricelul. Iar lupul să nu mai fie personajul negativ, ci să fie vegetarian și să salveze pe toată lumea. Pentru că oricine merită a doua șansă.

Luna este cel mai bun exemplu că cei mici pot fi  foarte inventivi și că se pot distra fără jucării scumpe, dacă își lase imaginația să zboare.

Dacă vreți să îl cunoașteți pe regele Superbus Exoticum Întâiul și pe fata lui cea peltică Alintaceea Mofturosidia, dar și să aflați despre Legea Cuvintelor Încurcate vă recomand să citiți această carte minunat de creativă.

Ilustrațiile sunt realizate de Alexandra Radu, care pe lângă desene mai realizează și ceramică din porțelan.

Cartea a apărut la Editura Vellant și are 80 de pagini. Vârstă recomandată: 6-12 ani.