Vești bune pentru proaspeții părinți care vor să lucreze și au nevoie de ajutor cu bebelușii. Legea Educației a fost modificată în Senat, astfel încât nou-născuții să poată fi primiți la creșă.

Legea Educației a fost modificată! Forul a decis să fie coborâtă vârsta preșcolarilor care pot fi înscriși până la cea a unui nou-născut – 0 luni, față de 11 luni cât prevăzuse ministerul.

Creşele vor primi chiar şi nou-născuţi, nu doar copii care au împlinit 11 luni, cum se întâmpla până acum. Totodată, va creşte şi numărul de copii care pot fi înscrişi la o singură creşă. 

Concret, înainte se puteau înscrie copiii cu vârste între 11 luni și trei ani, acum grupa de vârstă acceptată este 0 luni – 3 ani, împărțirea nemaifiind într-o singură grupă cu şapte copii, în medie, dar nu mai mult de nouă și nu mai puțin de cinci.

Cum vor arăta grupele la creşă

Acum, în grupa mică vor fi şapte copii în medie, dar nu mai puţin de cinci şi nu mai mult de nouă.

În grupa mijlocie vor fi 12 copii, dar nu mai puţin de opt şi nu mai mult de 15.

În grupa mare vor fi 12 copii, dar nu mai puţin de opt şi nu mai mult de 20.

Prin triplarea numărului de copii, de la şapte la 20, într-o grupă de creșă, cresc costurile pentru autorități.

Acreditarea tuturor – cadoul oferit de Senat

Toate creşele care funcţionează deja în anul şcolar 2021-2022, cele din sistemul public de stat, arondate unităţilor de învăţământ desemnate de inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, precum şi creşele confesionale şi cele din învăţământul particular sau creşele construite şi înfiinţate de autorităţile administraţiei publice locale în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană, care desfăşoară activitate cu antepreşcolarii în anul şcolar 2021-2022, sunt considerate unităţi de învăţământ acreditate prin efectul legii, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, şi se supun prevederilor acesteia”, prevede legea trimisă la promulgare.

Articolul în forma adoptată de Guvern, modificat acum: „Toate creșele din sistemul public de stat, arondate unităților de învățământ preșcolar desemnate de inspectoratele școlare județene/al municipiului București, începând cu anul școlar 2021-2022, precum și creșele din sistemul privat acreditat sau creșele construite și înființate de autoritățile administrației publice locale în cadrul unor proiecte cu finanțare europeană, care demarează activitatea cu antepreșcolarii în anul școlar 2021-2022, sunt considerate unități de învățământ acreditate prin efectul legii, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, și se supun prevederilor acestei ordonanțe de urgență”.

Diferența între articolul adoptat de Senat și cel adoptat de Guvern în OUG 100/2021 este că în prima formă era vorba despre o continuare a acreditării pentru unitățile de învățământ deja acreditate, inclusiv cele particulare. Acum acreditarea se oferă, practic, cadou „prin efectul legii”, pentru toate creșele existente „care funcționează deja”, inclusiv cele „confesionale și învățământul particular”.

Varianta adoptată a fost trimisă la promulgare președintelui Klaus Iohannis. Dacă acesta a promulgă, legea intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Președintele o poate, însă, retrimite Parlamentului pentru reexaminare.

Foto shutterstock.com