Teatrul Ion Creangă organizează cea de-a șaptea ediție TIC PITIC – Zilele Small size, în perioada 29-31 ianuarie. Acest eveniment, unic în România, celebrează teatrul dedicat celor mai tineri spectatori: copiii de la 6 luni la 6 ani și promovează beneficiile contactului cu lumea teatrului de la cele mai fragede vârste.

Conceptul este implementat la nivel mondial de teatre din numeroase țări, printre care Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Camerun, Croația, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Israel, Irlanda, Italia, Lituania, Mexic, Mongolia, Polonia, România, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria. 

Anul acesta evenimentul este adaptat situației actuale și propune un nou format, online, pentru a veni în sprijinul părinților pe durata suspendării activităților culturale.

Pagina de Facebook a Teatrului Ion Creangă se transformă, timp de trei zile, într-o platformă de explorare și joacă teatrală. Evenimentul cuprinde o serie de experiențe educative dedicate copiilor sub 3 ani și preșcolarilor (3-6 ani), dar și activități menite să provoace întreaga familie să se joace împreună.   

PROGRAM - Exclusiv pe Facebook.com/TeatrulIonCreanga

Ziua 1: Vineri, 29 ianuarie  

17:00 – Pernuța somnoroasă, spectacol Teatrul Ion Creangă. 

Spectacolul creat de Carmen Palcu și Voicu Hetel aduce în atenția copiilor o poveste simplă, compusă din gesturi, mișcare și imaginație: o pernuță roz pufoasă devine un prieten numai bun de strâns în brațe, însoțindu-i pe tinerii visători printre nori, peste valuri sau constelații din voaluri. 

Spectacolul se adresează copiilor sub 3 ani. Disponibilitate limitată (24h).

18:00 – Creează o pernuță senzorială pentru micuțul tău, cu Nicoleta Rusu.

Atelierul de bricolaj pentru mămici și tătici, sub îndrumarea actriței Nicoleta Rusu, va arăta părinților cât de ușor se poate confecționa o jucărie senzorială.

Ziua 2: Sâmbătă, 30 ianuarie

10:00 – Punguța cu doi bani, spectacol Teatrul Ion Creangă.

Adaptat pentru scenă, dar și pentru noul format (înregistrat special pentru difuzarea online) de regizoarea Gabriela Dumitru, spectacolul aduce în actualitate povestea scrisă acum aproape 150 de ani, păstrând farmecul și umorul desprins din paginile textului original.  

Pentru copii între 3-6 ani. Disponibilitate limitată (24h).

11:00 – Joaca de-a teatrul la tine acasă: De-a Punguța cu doi bani, cu Maria Țăran.

După vizionarea spectacolului, copiii sunt invitați să continue explorarea online cu un atelier pentru întreaga familie, inspirat din universul poveștii lui Ion Creangă. Acest atelier îmbină distracția confecționării personajelor pe linguri de lemn, cu joaca mânuirii lor pe o scenă improvizată, care poate fi realizată cu ușurință acasă. 

16:00 – Atelier Pușculița năzdrăvană, cu Voicu Hetel și Ciprian Niculae.

Un alt atelier, cu actorii Voicu Hetel și Ciprian Niculae, îi aduce la masa de bricolaj pe protagoniștii spectacolului (boierul avar și cocoșul hoinar), de data aceasta pentru a confecționa nu una, ci două pușculițe cu doi bani. 

17:00 – Umbra mea, spectacol invitat Compania Ô Quel Dommage, Belgia.  

Umbra mea (Ma Tache) este un spectacol nonverbal pentru preșcolari, susținut de Compania Ô Quel Dommage.

Spectacol nonverbal pentru copii peste 4 ani. Disponibilitate limitată (24h).

Ziua 3: Duminică, 31 ianuarie

11:00 – Printre pernuțe: jocuri de explorare, cu Andra Mirescu și Andreea Gaica.

Aceasta este o sesiune de jocuri motrice și de dezvoltare a vocabularului, susținută de actrițele Andra Mirescu și Andreea Gaica.

Activitate pentru copii sub 3 ani.

14:00 – Nani-Nani, mini-concert pentru bebeluși, Compania Klankennest, Belgia.

Spectacolul este produs de Compania Klankennest sau Cuibul cu sunete. Prin formatul propus (nonverbal/muzical), care transcende barierele culturale, spectacolul poate fi apreciat de micuții spectatori indiferent de limba pe care aceștia o vorbesc sau de locul de unde urmăresc programul.

Activitate pentru copii sub 3 ani.

17:00 – Întâlnire #online: Efectele pandemiei asupra copiilor

Moderator: Lorena Diaconescu – psiholog psihoterapeut

Invitați: Carmen Palcu, Julieana Drăghici – actrițe Teatrul Ion Creangă

Activitate pentru părinți.

Teatrul nu ține cont de vârstă, ci de curiozitate, așa că faceți cunoștință copiilor cu lumea spectacolului de la vârste fragede.