În ultima vreme apar tot mai multe proiecte care vin în sprijinul adolescenților. Poate și pentru că din ce în ce mai mulți oameni își dau seama de problemele cu care se confruntă aceștia în această perioadă complicată. 

 

Anii adolescenței pot fi extrem de duri, iar depresia afectează adolescenții mult mai des decât ne dăm seama mulți dintre noi. Studii recente arată că peste 70%  dintre adolescenți trec prin perioade de depresie și anxietate nediagnosticate.

Depresia este o problemă gravă de sănătate care poate afecta fiecare aspect al vieții. Cu toate că depresia este tratabilă, majoritatea adolescenților care au astfel de probleme nu primesc ajutor specializat.

Mulți adolescenți nu știu că ar putea vorbi cu un psiholog despre problemele lor și apelează  la metode nesănătoase pentru a face față conflictelor interioare (consum de alcool, droguri, tutun, mâncat compulsiv). 

“Hai să vorbim” este primul program de sănătate mintală și emoțională dedicat elevilor cu vârste între 10-19 ani. Prin acest program, Asociația Centrul Armonia își propune: 

îmbunătățirea sănătății mentale și a stării de bine psihologice

minimizarea expunerii la risc

dezvoltarea și întărirea mecanismelor de coping adaptative ale elevului (eforturile cognitive și comportamentale prin care o persoană face față solicitărilor care îi depășesc resursele personale)

reducerea incidenței, prevalenței și a reapariției tulburărilor 

dezvoltarea cunoştinţelor şi abilităţilor necesare pentru a face alegeri de succes şi pentru a administra eficient tranziţia către viitoarea carieră.

Programul constă în întâlniri săptămânale, care pot stimula interacțiunea și exprimarea liberă.  Cei care apelează la program au parte de ascultare empatică și înțelegere, suport și sprijin orientat spre nevoile personale. De asemenea, elevii au  acces la module de învățare online pe diverse tematici care conduc către un stil de viață sănătos. Întâlnirile săptămânale online vor consta în:

Sesiuni de consiliere, coaching și dezvoltare personală de grup

Sesiuni de consiliere vocațională de grup

Ateliere de psihoeducație despre depresie, anxietate, stres, tehnici de învățare.

Pe site-ul asociației Centrul Armonia există module de învățare pentru elevi, dar și pentru profesori.

Modulele pentru elevi au ca teme nutriția, coachingul vocațional, inteligența emoțională, cum să ajuți, managementul stresului, depresia, anxietatea, prevenirea depresiei și a anxietății, sport și sănătate, strategii de învățare, managementul furiei și povești de viață. 

Cele pentru profesori îi învață pe aceștia despre prevenirea depresiei și a anxietății în mediul școlar, folosirea tehnologiei în învățare, trucuri digitale, motivarea elevilor spre învățare și managementul stresului.

Toți specialiștii din acest program sunt absolvenți ai facultății de psihologie cu acreditări în psihologie clinică, psihoterapie, consiliere vocațională și educație parentală. Specialiștii implicați sunt psihologi și psihoterapeuți cu experiență de peste 15 ani, dar și psihologi debutanți care vor fi monitorizați de cei cu experiență.

De la 15 februarie au început sesiunile de consiliere psihologică individuală și vocațională și elevii au avut acces la primele module.

Elevii pot afla despre acest program pe site-ul asociație, prin intermediul rețelelor de socializare, dar și de  la profesorii diriginți din instituțiile de învățământ cu care asociația are încheiate parteneriate. Cei care doresc se pot înscrie, pot face lucrul acesta printr-un formular online, urmând să fie introduși într-un grup dedicat vârstei lor. În cadrul grupului vor avea acces la modulele de învățare și se vor putea înscrie la atelierele de psihoeducație sau la sesiuni de consiliere psihologică și vocațională, la unul dintre specialiștii din program.

Asociația Centrul Armonia este o organizație non-profit care activează în domeniile: educație, social și sănătate. Prin proiectele sale susține copiii și tinerii fără posibilități pentru a urma un parcurs educațional, prin meditații, ateliere științe distractive, ateliere dezvoltare personală, consiliere psihologică și vocațională, ateliere de kinetoterapie, nutriție și stil de viață sănătos, dar realizează și training-uri pentru cadre didactice și părinți. 

Dacă vrei să susții acest program, o poți face donând pe Bursa Binelui.