În primul trimestru de sarcină sunt șanse mari să te simți epuizată. Încearcă să mergi la culcare mai devreme și chiar să dormi puțin în timpul zilei. 

În timpul nopții, drumurile dese la toaletă și faptul că nu îți găsești o poziție confortabilă îți pot fragmenta somnul, motiv pentru care te poți trezi mai obosită decât te-ai culcat. 

De-a lungul săptămânilor de sarcină, corpul tău trece printr-o mulțime de transformări, unele dintre ele având șanse mari să îți afecteze somnul. 

  • Abdomenul din ce în ce mai mare nu îți permite să îți găsești o poziție confortabilă. 
  • Ai arsuri stomacale.
  • Respirația îți e îngreunată.
  • Ai grețuri chiar și în timpul nopții. 
  • Te doare spatele.

Vestea bună este că puiul tău poate să doarmă chiar și atunci când tu ești trează. 

Specialiștii susțin că zgomotul din jur nu îl deranjează pe bebeluș, acesta fiind protejat straturile de piele, mușchi și lichidul amniotic. Cu toate că bătăile inimii tale se aud constant și îl ajută pe copil să se relaxeze, o mișcare bruscă sau un zgomot mai puternic îl pot trezi. De cele mai multe ori, reacția lui este să lovească, iar tu vei simți cu siguranță această mișcare. 

Este important să încerci să te odihnești și să dormi mai mult de 6 ore de somn pe noapte, măcar în ultima lună de sarcină. 

Conform studiilor, femeile care dor mai puțin de 6 ore pe noapte au un risc mai mare de naște prin cezariană sau de a avea un travaliu mai lung decât gravidele care reușesc să doarmă mai mult de 7 ore. Cu alte cuvinte, este foarte important să te odihnești cât mai mult posibil. 

Sfaturi care te pot ajuta să te odihnești pe durata sarcinii

Acordă o atenție deosebită cantității de lichide pe care o consumi. În timpul zilei, este recomandat să bei apă și să te hidratezi, însă spre seară îți recomandăm să limitezi cantitatea lichidelor pe care le consumi (cu o oră sau două înainte de culcare). 

O rutină a somnului te poate ajuta să adormi mai repede. Încearcă să mergi la culcare aproximativ la aceeași oră, în fiecare seară. Pe cât posibil, păstrează și aceeași oră de trezire. În cazul în care simți că ai mai multă nevoie de somn, poți încerca să dormi puțin și în timpul zilei. 

Mișcarea regulată în timpul sarcinii ajută la reducerea stresului și la îmbunătățirea nivelului de energie. În plus, activitatea fizică regulată contribuie la prevenirea apariției crampelor musculare, acestea reprezentând pentru multe gravide un motiv pentru care nu se pot odihni corespunzător. 

O alimentație sănătoasă poate preveni apariția arsurilor stomacale, afecțiune care supără o mulțime de femei însărcinate. Îți recomandăm să mănânci puțin și des și să eviți consumul de citrice, alimente condimentate, băuturi carbogazoase și preparate prăjite. 

O atmosferă liniștită, o cameră întunecată și așternuturi moi și curate te pot ajuta să te relaxezi și să adormi mai repede.