Îngrijirea copilului și „misiunea” de mamă încep cu mult timp înainte ca micuțul să vină pe lume și să aibă, efectiv, nevoie de toată atenția, 24/24, 7/7. Așa cum se spune că suntem ceea ce mâncăm, în cazul femeilor însărcinate acest lucru se aplică la doi: lor, dar și bebelușilor pe care îi poartă în pântece. Iar cele mai recente studii arată că îndulcitorii artificiali consumați în timpul sarcinii reprezintă un pericol major pentru copii.

Cercetătorii au efectuat o serie de teste privind efectul a doi îndulcitori foarte răspândiți, pentru a vedea ce impact au, s-a cercetat efectul lor asupra puilor de șobolan. Femelelor gestante li s-a administrat stevia sau aspartam, iar puii lor au avut un microbiom intestinal modificat; concluziile studiului pot fi extrapolate și la oameni, întrucât aceștia și rozătoarele au un organism foarte asemănător.

Gravidele care consumă cantități mari de îndulcitori artificiali prezintă un risc mai mare de a crește copii care vor deveni obezi. Este concluzia trasă de un grup de cercetători din Canada în urma unor teste de laborator. 

„Dieta unei femei pe parcursul sarcinii este foarte importantă pentru copil pe termen scurt și lung. Urmarea instrcțiunilor medicului și controlul luării în greutate în timpul sarcinii sunt foarte importante pentru săntatea bebelușilor”, a explicat prof. Raylene Reimer, de la Universitatea din Calgary.

Capcana îndulcitorilor artificiali

Îndulcitorii tip stevia sau aspartam sunt folosiți la scară largă în întreaga lume și preferații celor aflați în lupta cu surplusul de kilograme. Aceștia au un conținut scăzut de calorii și pot fi adăugați în băuturi sau mâncăruri. Convingerea generală este că astfel de îndulcitori sunt mult mai „prietenoși” cu silueta, pe lângă faptul că nu provoacă o creștere a nivelului glicemiei. Realitatea pare să fie, însă, cu totul alta, potrivit unor noi cercetări. Cei doi îndulcitori, prezenți în unele dintre cele mai cunoscute băuturi răcoritoare din lume, nu sunt chiar atât de eficienți în lupta cu kilogramele și, în plus, ar păcăli  creierul să declanșeze senzația de foame.

Pentru realizarea studiului, prof. Reimer și colegii săi au împărțit cobaii în trei grupuri: unul a primit aspartam, unul stevia, iar cel de-al treilea apă. Puii și femelele au fost cântăriți imediat după naștere și evaluați pentru a se înțelege cum i-a influențat consumul de îndulcitori artificiali. Efectele au fost aproape imperceptibile la femelele adulte, însă în cazul puilor lucrurile au stat cu totul altfel. Cei fătați de femele care au primit îndulcitori erau mai grei și aveau un procent mai mare de grăsime corporală, spre deosebire de cei care au primit apă simplă. De asemenea, anumite niveluri de microbi erau mai scăzute decât ar fi fost normal, altele mai ridicate.

„Deși puii nu au consumat îndulcitori cu un număr scăzut de calorii, flora intestinală și riscul de obezitate au fost influențate de ceea ce au consumat mamele în timpul sarcinii. Anumite bacterii și enzime aveau legătură cu greutatea acumulată de pui și cu grăsimea corporală”, a explicat prof. Reimer.

Rezultatele studiului ar putea fi foarte utile pentru stabilirea alimentației gravidelor, dar și pentru combaterea obezității infantile, un flagel tot mai răspândit în întreaga lume.