Sarcina criptică sau sarcina tăcută sau negată este o situație în care o femeie este însărcinată, dar nu este conștientă de sarcina sa până când aceasta este foarte avansată sau până când nașterea este iminentă.

Acestea sunt, bineînțeles, cazuri rare care tind să apară la femeile cu o varietate de probleme, inclusiv menstruație neregulată, supraponderabilitate și obezitate și alte probleme de sănătate.

Atunci când apare o sarcină criptică, femeia nu experimentează sau nu recunoaște semnele și simptomele tipice comune sarcinii, inclusiv amenoreea, greața și vărsăturile sau creșterea volumului abdominal. În multe cazuri, nici medicul și nici membrii familiei nu sunt capabili să le detecteze.

Cauzele nu sunt pe deplin înțelese și se pot datora unor factori psihologici de negare din partea mamei atunci când vine vorba de acceptarea sarcinii. Acest lucru poate condiționa apariția mamei și identificarea simptomelor de sarcină.

Ce riscuri prezintă o sarcină criptică 

Riscurile unei sarcini criptice sunt evidente, atât pentru mamă, cât și pentru copil. Atunci când femeia nu știe că este însărcinată, nu există nicio precauție, nicio monitorizare a evoluției sarcinii și nicio îngrijire medicală prenatală.

Astfel, nu se poate evalua situația mamei în momentul sarcinii, precum și evoluția fătului și nici nu există informații la dispoziția medicilor cu privire la eventualele stări de deficiență, complicații sau anomalii.

În consecință, copiii născuți în urma unei sarcini criptice prezintă un risc crescut de probleme de sănătate, inclusiv nașterea prematură și greutatea mică la naștere.

În mod similar, complicațiile prenatale pentru mamă, cum ar fi diabetul gestațional, hipertensiunea sau preeclampsia, pot trece neobservate și pot pune în pericol sănătatea mamei.

În cele din urmă, atunci când mama nu știe că este însărcinată, ea poate adopta comportamente riscante, cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau de alte substanțe toxice, care pot afecta negativ sănătatea și dezvoltarea copilului.