Imaginile cu rachetele și exploziile din Ucraina sunt peste tot și este greu spre imposibil să îi ferești pe copii de informațiile privind războiul ce are loc în aceste zile chiar lângă România. Mulți români sunt deja foarte speriați, iar informațiile care curg din toate direcțiile nu sunt deloc liniștitoare. Copiii pot avea mult de suferit în această perioadă, deoarece nu au foarte multe noțiuni despre ce înseamnă un război și consecințele lui.

Ce să spui copiilor, ca părinte, despre război

Trăim vremuri istorice, pe care nu ne-am fi dorit să le cunoaștem nici noi, nici copiii noștri, în special. Este normal să vrei să îi protejezi pe cei mici de lucruri și informații înspăimântătoare, dar asta nu înseamnă să ignori subiectul, spun psihologii.

În loc să încerci să ții copiii departe de informațiile despre război, ar fi bine să le vorbești despre asta, într-o manieră care să nu le creeze anxietate, spune specialistul în parenting dr. Deborah Gilboa. 

Copiilor mici este bine să le vorbești despre război doar dacă întreabă sau dacă aveți membri ai familiei în armată și ei ar putea avea legătură cu evenimentele teribile din Ucraina.

Copiilor de vârstă școlară este bine să le explici, pe înțelesul lor ce se întâmplă în țara vecină, însă trebuie să afli întâi cât de multe vor să știe despre asta. „Atenție la mesajul pe care îl transmiți împreună cu informațiile. Nu pasa emoțiile tale copilului când îi vorbești despre război, pentru că lui îi va fi și mai greu să le proceseze”, atenționează dr. Gilboa.

„Războiul este departe, iar noi suntem în siguranță. Politica este importantă în viața noastră și trebuie să votăm atunci când suntem chemați să o facem”, sunt câteva dintre mesajele pe care specialistul spune că putem să le transmitem copiilor.

Chiar dacă ești îngrijorat, ca părinte, nu trebuie să transmiți spaima ta copilului, iar dacă pune întrebări la care nu știi răspunsul, încercați să găsiți unul împreună. Astfel, el va învăța să își gestioneze sentimentele contradictorii.

Cum le vorbești copiilor despre război, în funcție de vârstă

Dr. Gilboa a oferit câteva indicații prețioase pentru părinți într-o discuție cu copiii despre război. Tonul și informațiile trebuie adaptate la vârsta copiilor.

Pentru preșcolari:

• le poți spune că este un război în desfășurare, că este o problemă serioasă, dar că sunteți în siguranță.

• dacă pun întrebări, răspunde-le simplu, asigurându-i că sunteți împreună și sunteți bine.

„Este foarte important să vorbiți cu copiii și să le spuneți să vă întrebe orice, când sunt curioși”, spune dr. Gilboa.

Pentru copii cu vârsta de 8-10 ani:

• transmiteți mesaje simple și care pot fi lecții; nu vă feriți să îi vorbiți despre patriotism sau siguranța familiei

• când copiii întreabă despre război, nu vă feriți să le răspundeți; este important să vină la voi, la părinți, când au nevoie de lămuriri, decât să își ia informații din locuri nesigure.

• nu vă ascundeți îngrijorarea, dar dozați emoțiile pe care i le transmiteți copilului.

Pentru copii de 10-14 ani:

• întreabă-i ce știu deja despre război și dacă au întrebări; discutați apoi despre situație și încercați să aflați cum îi face să se simtă ideea unui război la doar câteva sute de kilometri de casă.

• dacă te întreabă lucururi la care nu știi să îi răspunzi, căutați împreună informații; astfel îi vei arăta și cum să se informeze din surse sigure.

„Avem tendința să presupunem că un copil se simte într-un anumit fel. Și greșim de nenumărate ori. Discutând cu ei, aflâm exact în ce punct se află, nu unde vredem noi că se află”, avertizează expertul în parenting.