Un studiu recent arată că bebelușii hrăniți cu biberoul sunt extrem de expuși la ingerarea de microplastice și nanoplastice, scrie The Guardian.

Potrivit oamenilor de știință, biberoanele eliberează milioane de microplastice și chiar trilioane de nanoplastice în momentul în care sunt supuse procesului de sterilizare sau atunci când în ele este turnat lapte fiebinte.

82% din piața de biberoane este reprezentată de biberoanele confecționate din polipropilenă, unul dintre cele mai folosite materiale plastice.

Testele preliminare au arătat că și ceainicele și recipientele pentru alimente produc milioane de microplastice pentru fiecare litru de lichid. Studiul arată că prepararea alimentelor în acest tip de recipiente crește riscul contaminării cu microplastice de 1000 de ori.

Cercetătorii atrag atenția că implactul asupra sănătății nu este pe deplin cunoscut și că problema trebuie analizată de urgență, mai ales în ceea ce-i privește pe bebeluși și s-au declarat șocați de numărul de microplastice pe care îl produc biberoanele.

„Un studiu desfășurat anul trecut de Organizația Mondială a Sănătății estima că adulții consumă între 300 și 600 de microplastice în fiecare zi, însă valorile noastre medii au fost de ordinul milioanelor”, explicat profesorul John Boland, de la Trinity College din Dublin.

Una dintre recomandările specialiștilor este ca prepararea laptelui praf pentru bebeluși să nu mai fie făcută direct în biberon, ci în recipiente din sticlă.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro: