Părinții sunt un punct de reper pentru tot ceea ce face copilul, pentru felul în care percepe viața, dar este important de menționat că și cuvintele pe care părinții le spun contează în egală măsură.

Expresiile, cuvintele și felul de a vorbi al părinților în relația cu cei mici le dau acestora din urmă direcția asupra vieții și îi influențează în dezvoltare.

Deși la prima vedere pot părea niște cuvinte simple, alese la întâmplare, este greu de imaginat ce se întâmplă în mintea unui copil. Este greu de anticipat ce asocieri va face și ce înțelege el din simpla alăturare a unor cuvinte, de aceea este bine ca întotdeauna când vorbim cu cei mici să ne alegem bine cuvintele.

Iată mai jos câteva expresii pe care părinții nu trebuie să le mai folosească în preajma celor mici:

"Nu ne vom permite niciodată acest lucru"

Specialiștii spun că această expresie îi poate limita pe cei mici. Nu este indicat ca părinții să spună că nu își permit un lucru din cauza costului său ridicat. Este în schimb foarte bine să îi spună că nu există mijloace financiare în acest moment, dar că vor lupta împreună pentru a obține lucrul respectiv.

"Mă enervezi atât de tare"

Nu este indicat ca părinții să dea vina pe cei mici pentru emoțiile pe care ei ca adulți le simt într-un moment sau altul. Este mai bine dacă nu te enervezi și îi spui copilului că nu îți place când face acel lucru, dar să îi și explici de ce. Este extrem de important ca cei mici să fie conștienți de emoțiile celor din jur.

"Îmi urăsc slujba"

Studiile efectuate de-a lungul timpului demonstrează că atitudinea pe care o au părinții asupra vieții se reflectă de cele mai multe ori și asupra succesului celor mici. Așa că mare grijă la felul în care îi transmiți celui mic percepția despre locul de muncă. Nu trebuie să învețe că atunci când ai un serviciu, petreci mai multe ore pe zi făcând un lucru care nu îți place.

"Trebuie să merg la magazin"

Nu este nimic în neregulă cu faptul că ai nevoie de lucruri de la magazin, ci este vorba despre exprimare. Când spui trebuie să fac ceva, de cele mai multe te referi la faptul că ești forțat să faci un anumit lucru. Cel mai indicat este să îți schimbi exprimarea: Sunt obosită ca să merg azi la cumpărături, dar vreau să fiu sigură că avem suficientă mâncare în frigider.

"Totul va fi bine"

În loc să le spunem mereu că totul se va termina cu bine, cei mici trebuie învățați că sunt suficient de puternici astfel încât să facă față provocărilor vieții. 

Sursă foto: Shutterstock