Tot mai mulți ucraineni fug din țara lor de frica războiului. Groaza s-a instalat odată cu sunetul sirenelor ce anunță noi atacuri din partea armatei ruse și cu exploziile ce se aud tot mai aproape. Pe lângă drama de a trăi teroarea unui război, familiile din Ucraina trăiesc una în plus. Cei care ajung în formulă completă la granițe trebuie să se separe: bărbații cu vârsta între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara.

Ucraina a declarat legea marțială, iar tot ce înseamnă bărbat sănătos sub 60 de ani este încorporat în armată. Nu există târguială, iar tați și soți sunt nevoiți să își îmbarce familiile în trenuri, mașini sau autocare și să le trimită în zone sigure, fără a ști dacă se vor mai revedea vreodată. 

Alții își conduc până la graniță soțiile și copiii, iar acolo se despart poate pentru totdeauna. Pot pleca din Ucraina, potrivit informațiilor de acolo, doar bărbații peste 60 de ani și cei sub care dovedesc că suferă de o boală ce îi face inapți pentru serviciul militar sau care au cel puțin trei copii.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Journoloji (@journoloji)

Vieți înghesuite în valize și solidaritate românească

Vămile dintre Ucraina și România s-au umplut de refugiați, în special punctele prin care se poate trece și pe jos. Sunt în principal femei și copii, dar și bărbați excluși de la încorporarea în armata ucraineană. Familii care și-au împachetat toată viața într-o valiză și care vor fie să își găsească liniștea aici, fie să meargă mai departe, spre vest, pentru a ajunge la rude sau prieteni în Occident. 

Românii din zonă și nu numai, oameni simpli sau antreprenori, s-au mobilizat exemplar pentru a întinde o mână de ajutor celor în nevoie. Îi ajută fie cu ceva de mâncare și de băut, fie cu cazare, fie cu transport. Pe rețelele de socializare s-au creat grupuri pentru cei care au nevoie de ajutor și pentru cei care vor să ajute, pentru a se putea găsi mai ușor.

În ce condiții pot intra în România cetățenii ucraineni

Autoritățile române au clarificat în ce condiții pot intra la noi în țară cei care fug de războiul din Ucraina. 

Ucrainenii cu pașaport pot trece frontiera și pot circula liber în România doar cu pașaportul (dacă nu ai pașaport biometric, ai nevoie de viză, care se acordă pe loc la frontieră). Pentru copiii minori este nevoie de împuternicire. Aceștia pot rămâne 90 de zile în România.

Ucrainenii fără pașaport sau alt act de identitate pot intra în România ca refugiați și pot cere azil la graniță.

Cei cu statut de refugiați vor fi tranportați în centru de azil pentru luare în evidență, iar acolo vor fi cazați gratuit. Centrele pentru azilanți sunt Șomcuta Mare – Maramureș, Rădăuți – Suceava, Timișoara, Galați, Giurgiu și București. Acolo ei vor avea acces la servicii de asistență medicală. Azilanții vor putea renunța la acest statut după ce vor intra în posesia documentelor de la Kiev sau de la Ambasada Ucrainei în România.