Pe grupurile de mămici apar frecvent întrebări despre cele mai bune modele de premergătoare. Totusi, cand alegem, ca parinti, orice jucarie sau dispozitiv care intervine in dezvoltarea motorie a copilului trebuie sa ne informam de la specialisti care sunt beneficiile / contraindicatiile acestora. 

Mămicile primesc încă de la mamele lor sau de la persoane apropiate sfaturi ca: “Pune copilul în premergător, pentru ca așa ai timp și tu să mai faci ceva!” Sau: “așa învață să meargă, în premergător!”.

Prioritatea noastră, ca părinți, este însă copilul, așa că este necesar să ne informăm înainte de a folosi premergătorul și să cunoaștem avantajele și mai ales dezavantajele acestor sisteme. 

Premergatoarele par foarte atragatoare pentru un copil pentru ca sunt dotate cu jucarii, sunete si lumini care il atrag pe copil, dar exista si alternative recomandate, care, pe langa stimularea tactila, auditiva si vizuala il stimuleaza corect din punct de vedere  motor. 

O astfel de jucarie este masuta de activitati unde copilul isi exerseaza si ridicarea in ortostatism in ritmul sau propriu, fara sa fie fortat sa adopte pozitia ortostatica cand poate nu este pregatit din punct de vedere neuro-motor. 

Cei mai mulți părinți au impresia că un premergător va ține bebelușul în siguranță în timp ce ei fac alte lucruri sau va ajuta copilul să învețe să meargă. Ambele noțiuni sunt incorecte: premergătorul inhibă, de fapt, capacitatea unui copil de a învăța să meargă și îl expune unui risc crescut de rănire.

Caracteristici ale premergătoarelor care le fac deosebit de periculoase: 

1) Viteza pe care copilul o capătă în premegător. Bebelușii se mișcă mai repede prin cameră și există pericolul să cadă pe scări, să se împiedice de pardoseli neuniforme sau să se lovească de alte obiecte.  

2) Cel mic ajunge, fiind în premergător, la lucruri aflate mult mai sus. Bebelușii sunt mai predispuși să ajungă și să tragă în jos obiecte precum aparate electrice, băuturi calde sau produse chimice.

Conform unui studiu realizat de European Child Safety Alliance (Asociația Europeană pentru Prevenirea Rănirilor și Promovarea Siguranței),  în țări europene, cum ar fi Suedia, Grecia și Portugalia, acest echipament este legat de un număr foarte mare de căderi, arsuri, opăriri și otrăviri.

S-au făcut suficiente studii care atestă ineficiența și chiar efectele adverse pe care le are un premergător. Multe țări, precum Canada, au interzis folosirea acestora, iar Academia Americană de Pediatrie a emis avertismente pentru a descuraja părinții să folosească premergătoarele. 

Și kinetoterapeuții avertizează că fiecare etapa de dezvoltare motorie a copilului are reguli pe care le-a creat chiar natura. 

• Între 6 și 7 luni, bebelușii sunt capabili să stea singuri în șezut. Fiecare copil are însă propriul ritm în care își tonifică mușchii. Acest ritm are nevoie să fie respectat.

• Între 9 -10 luni și 1 an și 3 luni, copilul își menține corpului în poziție verticală și apoi începe să meargă. Din nou, singur, în propriul ritm!

Kinetoterapeuți de la din Asociația KinetoBebe recomandă:

Nu fortați copilul să stea în premergător! Nu are nevoie de această jucarie. Pentru că, dacă stă într-o poziție verticală mare parte din timp, greutatea corpului apasă pe bazin, iar bazinul apasă pe capul femural, prima parte din femur și poate crea dezechilibre la nivelul coloanei vertebrale, a poziției membrelor inferioare și bazinului. 

Respectați ritmul de dezvoltare al copilului dumneavostră, nu grăbiți achizițiile motorii. În cazul în care aveți întrebări cu privire la dezvoltarea motorie a copilul, o vizită la un kinetoterapeut pediatru vă poate răspunde la întrebări. 

Foto articol: https://www.freepik.com/