Milioane de dulciuri au fost retrase de pe piață în toată Europa, chiar înainte de Paște, din cauza unei suspiciuni de infestare cu salmonella, după apariția unui număr mare de cazuri de îmbolnăvire în cel puțin nouă țări. Mama unei fetițe de trei ani care se pare că a suferit o toxiinfecție alimentară din cauza acestor dulciuri cu salmonella a povestit coșmarul prin care a trecut familia sa.

„Parcă se scurgea viața din ea”, spune femeia, care inițial a crezut că fiica ei contractase un virus chiar de la ea, atunci când a început să se simtă rău.

„Brooklyn-Mai a început să se simtă foarte, foarte rău după ce am luat-o luni de la grădiniță. Dat fiind faptul că fusesem și eu bolnavă cu o săptămână înainte, am crezut că s-a molipsit de la mine. Asta până când a dormit 21 de ore din 24 și tot părea foarte obosită și aproape că adormea în picioare. Temperatura i-a crescut apoi pana la 39 de grade Celsius și am sunat pediatrul. Acesta avea mai multe ipoteze, iar când am încheiat conversația credeam că a contractat un virus. După 3 zile, fata a fost confirmată cu salmonella de la oul de ciocolată pe care îl mâncase duminică”, a povestit Charlotte Wingfield, într-o postare pe Facebook.

Salmoneloza începe să se manifeste la 12-72 de ore de la ingerarea bacteriei, iar simptomele tipice sunt diaree, crampe la stomac și, uneori, vomă și febră ridicată.

„Era total absentă și parcă se scurgea viața din ea. A fost sfâșietor să îmi văd așa fetița, când ea este, de obicei, vioaie, aventuroasă și foarte activă”, a mai spus femeia.

Alertă alimentară în toată Europa

Pe 2 aprilie a fost emisă o primă alertă alimentară în Europa privind mai multe produse din gama Kinder. S-a întâmplat după ce agenția pentru siguranță alimentară din Belgia a stabilit o legătură între peste o sută de cazuri de salmonella, în special la copii, și produse ale companiei Ferrero fabricate în sudul țării.

Miercurea următoare, agenția de sănătate europeană a anunțat că investighează zeci de cazuri de suspiciune de salmonella legate de acest produs în cel puțin nouă țări; cele mai multe cazuri de toxiinfecție alimentară au apărut la copii cu vârsta mai mică de 10 ani. Alerta alimentară vizează mai multe produse, între care Kinder Surprise, Kinder Surprise Maxi, Kinder Mini Eggs și Kinder Shokobons, cu date de expirare cuprinse între 20 aprilie și 7 octombrie 2022. Se crede că loturile contaminate sunt doar cele produse în Belgia, care au și fost retrase de la vânzare în mai multe țări, inclusiv în România.