Varicela, cunoscută în termeni populari de vărsat de vânt, este o boală foarte contagioasă a copilăriei și este cauzată de  de virusul varicelo-zosterian (VZV), un tip de virus herpetic responsabil și de îmbolnăvirea de zona-zoster la adulți. 

Varicela se manifestă ca o erupție cutanata sub formă de vezicule. Erupția apare întâi pe piept, spate și față, apoi se răspândește pe întreg corpul, provocând 250-500 de vezicule însoțite de prurit (mâncărime).

Virusul care determină apariția varicelei se răspândește cu ușurință de la persoanele care au boala la cele care nu au avut boală sau care nu au fost vaccinate. Virusul se răspândește în special prin atingere sau prin inspirarea particulelor de virus din veziculele și, posibil, prin picăturile mici care persistă în aer după ce persoanele infectate respiră sau vorbesc.

Simptome varicelă

După 1-2 zile apare erupția cutanata, care este simptomul clasic al varicelei. Inițial sub formă de pete roșii (macule), erupția se transformă în blistere pline cu lichid clar sau tulbure, care produc mâncărime și care, în cele din urmă, se transformă în cruste. Erupția poate apărea mai întâi pe față și piept și apoi se răspândește pe restul corpului, inclusiv în interiorul gurii, la nivelul pleoapelor, scalpului și zonei genitale. Timp de 5-7 zile, zilnic apar noi pete roșii care evoluează către vezicule și apoi cruste. Durează aproximativ 1 săptămâna că toate veziculele să se spargă și să formeze cruste. Alte simptome mai sunt febra și starea generală de rău.

Tratament varicelă

Medicamentele antivirale sunt recomandate persoanelor cu varicelă care sunt susceptibile să facă o formă severă: persoanele sănătoase peste 12 ani, persoanele cu boală de piele sau pulmonară, cronice, femeile însărcinate.

Aciclovir, un medicament antiviral, este tratamentul standard pentru varicelă. Medicamentul este cel mai eficient dacă este administrat în primele 24 de ore de la declanșarea erupției. Alte medicamente antivirale sunt valaciclovir și famciclovir.

Prevenirea varicelei

Vaccinarea este singura metodă prin care poate fi prevenită varicela. Copiii, adolescenții și adulții ar trebui să primească două doze de vaccin împotriva varicelei.

Vaccinul este foarte sigur și eficient în prevenirea bolii. Majoritatea persoanelor vaccinate nu vor mai face varicelă.

Sursă foto: Shutterstock

Vezi și: Doctor de bine - Cum pot fi tratați copiii cu diverse afecțiuni ale sistemului nervos central